Voor het slapen beter geen elektronische apparatuur gebruiken

nieuws Voor het slapen nog even spelen met uw iPhone, smartphone, laptop of spelcomputer is niet verstandig, zeggen Amerikaanse wetenschappers in een onderzoek in opdracht van de National Sleep Foundation. Uit het onderzoek bleek dat 95% van de ondervraagden minstens enkele keren per week in het uur voor het slapengaan een computer, videogame, TV of GSM gebruikten.
Volgens de onderzoekers kan dit tot ernstige slaapstoornissen leiden. Het kunstmatige licht van beeldschermen van telefoons, laptops en televisies zorgt er immers voor dat het slaaphormoon melatonine in mindere mate wordt aangemaakt, dat de alertheid wordt opgewekt en dat het biologisch slaapritme wordt verstoord, waardoor u minder gemakkelijk in slaap valt en last kunt krijgen van een chronisch slaaptekort.

Actief gebruik van toestellen (zoals surfen op het internet, berichtjes versturen, spelletjes spelen...) zou een grotere negatieve invloed hebben dan passief gebruik (zoals TV-kijken).
Bij telefoons die naast het bed liggen, is de kans ook groot dat u ’s nachts gewekt wordt door oproepen of berichtjes. Zo blijkt uit het onderzoek dat bijna 1 op 10 jongeren uit de leeftijdsgroep van 13 tot 18 jaar bijna elke nacht gewekt wordt door een oproep of een tekstbericht. Bij 1 op 5 jongeren gebeurt dit enkele keren per week.

Meer info: www.sleepfoundation.org


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram