Pediaters vrezen toename van meningokokkeninfecties

Laatst bijgewerkt: april 2021
123-meningokokken-7-4.jpg

nieuws Wereld Meningitis Organisatie en pediaters verwachten een mogelijke toename van meningokokkeninfecties wanneer mensen na de COVID-pandemie meer met elkaar in contact zullen komen. Een campagne moet enerzijds ouders bewust maken van het gevaar van zo’n infectie, die vooral zuigelingen en kinderen jonger dan 5 jaar treft, en anderzijds het belang van de vaccinatie onderstrepen. 

Een meningokokkeninfectie is een ernstige bacteriële ziekte die hersenvliesontsteking (meningitis) of bloedvergiftiging (sepsis) kan veroorzaken. Ongeveer 1 op de 10 mensen die de ziekte krijgt, overleeft dit niet, en als de patiënt toch geneest, is er 20% kans op het ontwikkelen van levenslange complicaties zoals gehoorverlies, littekens op de huid, psychische stoornissen of zelfs amputaties. 
Bewustmakingscampagne
Uit een rapport van Sciensano blijkt dat in 2020 (55 gevallen) het aantal waargenomen gevallen van meningokokkeninfecties beduidend lager lag dan in 2019 (107 gevallen). Die daling is waarschijnlijk te verklaren door de COVID-19-pandemie met de bijhorende veiligheidsmaatregelen, waardoor de ziekte moeilijker kon verspreiden. Pediaters en de Wereld Meningitis Organisatie vrezen echter dat veel kinderen door corona mogelijks hun vaccinatie tegen meningokokkeninfecties hebben gemist, waardoor de cijfers weer zullen stijgen. 

Dr. Marc Raes, pediater in het Jessa Ziekenhuis, licht toe: “Wanneer na de pandemie mensen opnieuw meer zullen samenkomen, zal het belang van vaccinatie nog des te groter zijn. Ik wil ouders dan ook oproepen om de vaccinatiekalender te respecteren en zo te vermijden dat vaccinaties worden uitgesteld.”

Enkele maanden geleden werd een bewustmakingscampagne gelanceerd om ouders alert te maken voor de symptomen en te informeren over de vaccinatie. Lees meer over de symptomen, de vaccinatie en de campagne op deze pagina.

Bronnen:
https://www.who.int
https://www.vaccination-info.be
https://www.comomeningitis.org

Lees ook: Meningitis kennistest


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram