Meer dan 260 gevallen van mazelen in Wallonië

nieuws Sinds begin dit jaar heerst er een mazelenepidemie in Wallonië. Tot eind maart werden er reeds 266 gevallen vastgesteld, en het aantal neemt nog steeds toe. Alle Waalse provincies, met uitzondering van Luxemburg zijn getroffen. Het eerste geïdentificeerde geval van deze epidemie was een geïmporteerd geval uit Roemenië. De meerderheid van de gevallen waren
niet gevaccineerd.

9,4 % van de zieken zijn kinderen jonger dan één jaar, 17,7% kinderen tussen 1 en 4 jaar, 13,2 % tussen 5 en 9 jaar, 7,4 % tussen 10 en 14 jaar en 52,5 % is ouder dan 15 jaar.
Bij de zieken waren ook 26 gezondheidswerkers, dus meer dan 10 %, die besmet werden door contact met een patiënt.
40 procent van de patiënten moest worden opgenomen in het ziekenhuis omwille van verwikkelingen. In één geval ging het om een hersenontsteking (encefalitis).

Europa
In diverse Europese landen heerst momenteel een mazelenepidemie. In januari alleen werden in Europa al meer dan 500 gevallen van mazelen gerapporteerd, in Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Roemenië, Zwitserland en Oekraïne.

De grootste uitbraken van de mazelen vonden de laatste tijd plaats in Italië en Roemenië, stelt de WHO vast. In Roemenië zijn sinds januari 2016 3400 gevallen van mazelen gemeld. In zeventien gevallen werd de ziekte de patiënt fataal. Het grootste deel van de mensen die door de mazelen werden getroffen, woonde in gebieden waar de vaccinatiegraad laag is. Ook in Italië hebben veel mensen de mazelen gekregen. In januari 2017 ging het om zo’n 238 gevallen. In februari kwamen er honderden nieuwe gevallen bij.

In Nederland werden tussen januari 2016 en februari 2017 zes gevallen van mazelen gemeld.
De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich grote zorgen over het feit dat de mazelen op dit moment opnieuw terrein winnen. Men benadrukt dat de mazelen zeer besmettelijk zijn en mensen ernstig ziek kunnen maken. Aangezien de mazelen in grote delen van de wereld endemisch zijn, kan de ziekte zich gemakkelijk verspreiden.
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat de ziekte zich in en tussen Europese landen blijft verspreiden en dat grote uitbraken dreigen in gebieden waar de vaccinatiegraad onder de 95% (zie kader) is gezakt.

Verder waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie dat elke persoon – ongeacht zijn/haar leeftijd – die niet immuun is voor mazelen het gevaar loopt de ziekte te krijgen. Dat geldt met name voor mensen in landen met een lage vaccinatiegraad.

Bronnen:
https://www.wiv-isp.be/matra/PDFs/flash201704.pdf
http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2017/measles-outbreaks-across-europe-threaten-progress-towards-elimination


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram