Hoe ondersteun je de weerstand van je kind?

123_kind_buiten_spelen_herfst_blad.jpg

nieuws

Als volwassene ben je normaal gezien vrij goed bewapend in de strijd tegen vreemde indringers, maar voor een opgroeiend kind zijn de omstandigheden uitdagender. Met de winter voor de deur kan hun immuunsysteem dus best wat hulp gebruiken.


Immuunsysteem in ontwikkeling

Er zijn enkele redenen waardoor het immuunsysteem van een kind bijzondere aandacht verdient.

  • Kinderen worden vaker ziek dan volwassenen. De verklaring daarvoor is dat het immuunsysteem van kinderen nog in volle ontwikkeling is. Het duurt langer dan vijf jaar vooraleer hun afweer in optimale conditie is.
  • Kinderen spelen minder buiten dan vroeger: sinds 2008 spelen er 31% minder kinderen op straten, op pleinen en in parken. En dat is geen goed nieuws voor hun gezondheid. Aangezien het immuunsysteem van een kind op jonge leeftijd nog in ontwikkeling is, is het belangrijk dat ze geregeld in contact komen met verschillende soorten vreemde indringers die hun immuunsysteem versterken, bijvoorbeeld speelgoed, struikgewas in de tuin of het bos en ziektekiemen van andere kinderen.
  • Een kind heeft een aangeboren voorkeur voor zoete smaken en een aangeboren afkeer van bittere smaken. Het zal dus zelden met smaak een bord broccoli verorberen en veeleer neigen naar suikerrijke producten. Maar het eten van suiker vermindert de goede bacteriën in het lichaam, waardoor de slechte de overhand krijgen. Daardoor wordt men vatbaarder voor ziektes. 

Tips voor een hogere weerstand

Het immuunsysteem van je kind kan dus beslist een duwtje in de rug gebruiken. Dat kan je doen op verschillende manieren:

  • Beperk suiker. Studies hebben aangetoond dat suiker een negatief effect heeft op het immuunsysteem. Suiker bevat bovendien geen voedingsstoffen. Meer nog: als het je lichaam binnenkomt, zijn er andere voedingsstoffen en mineralen nodig om de suiker te verwerken. 
  • Laat je kind buitenspelen. Op die manier verhoog je het gehalte aan vitamine D, noodzakelijk voor een normale werking van het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D komt heel vaak voor, omdat we te weinig worden blootgesteld aan de zon. Neem je kind dus mee voor een wandeling, of laat het spelen in het park.
  • Wees niet te hygiënisch. Een goede hygiëne is nodig, maar je mag niet overdrijven. Het lichaam heeft namelijk nood aan de nuttige bacteriën die zich op bepaalde oppervlaktes in je huis bevinden. Als je kinderen in aanraking komen met ziektekiemen of microben, trainen ze hun immuunsysteem. Bij te weinig contact met bacteriën daarentegen, bestaat de kans dat het lichaam verkeerd en overdreven reageert op sommige stoffen, waardoor het risico verhoogt op een allergie of een auto-immune aandoening.
  • Zorg voor voldoende voedingsstoffen. Groenten en fruit zijn belangrijk om de weerstand van je kind op peil te houden. Maar kinderen zijn soms moeilijke eters: groenten en fruit zijn doorgaans niet hun favoriete gerecht. Om hen toch te voorzien van de essentiële voedingsstoffen, kan je bijvoorbeeld proberen om een soepje of smoothie te maken.

Er bestaan bovendien voedingssupplementen die speciaal afgestemd zijn op de behoeften van een kind. ImmuDefense® van Metagenics heeft bijvoorbeeld een kinderuitgave. De formule bevat naast vitamine D, dat bijdraagt tot een goede weerstand bij kinderen, ook vitamine C, selenium en bèta-glucanen. Deze kauwtabletten hebben bovendien een heerlijke aardbeiensmaak, zodat kinderen met plezier hun dagelijkse tabletje innemen. 

In samenwerking met Metagenics

Bronnen:
healthline.com
eoswetenschap.eu
health.clevelandclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram