Onrust over bewaarmiddel in zeep en cosmetica

nieuws Amerikaanse wetenschappers waarschuwen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tegen de gevaren van triclosan, een veel gebruikt antimicrobieel middel en bewaarmiddel in deodorants, zepen, tandpasta, lippenstift en cosmetica in het algemeen. Uit dierproeven bleek namelijk dat triclosan hart- en spierproblemen kan veroorzaken. Het hart van muizen bleek na blootstelling aan Triclosan 25 procent minder goed te functioneren dan normaal. Bovendien lag de grijpkracht van de diertjes tot een uur na de blootstelling 18 procent lager dan gewoonlijk. Vissen die werden blootgesteld aan triclosan waren veel minder actief dan hun soortgenoten in zuiver water. Volgens de onderzoekers verstoort triclosan de elektrische signalen van het brein naar de spieren.

Volgens een andere studie in het Journal of Allergy and Clinical Immunology zou gebruik van antibacteriële zeep met triclosan op jonge leeftijd de kans op een verstoring van het immuunsysteem verhogen, waardoor ze later gemakkelijker een allergie zoals hooikoorts zouden krijgen.

In vroegere studies trof men al een verband aan tussen triclosan en schildklier- en vruchtbaarheidsproblemen. Uit eerder onderzoek bij zwangere schapen bleek bijvoorbeeld dat triclosan de werking van het enzym dat zorgt voor de circulatie van oestrogeen verstoort. Hierdoor wordt er te weinig zuurstofrijk bloed naar de foetus gevoerd en dat kan voor permanente hersenschade bij de ongeboren baby zorgen.

Volgens de Europese wet mogen onze tandpasta's en cosmeticaproducten niet meer dan 0,3 procent aan bevatten, en dat zou een onschadelijke dosis zijn.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram