Vers fruitsap mogelijke oorzaak van Salmonella-besmetting

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws In 2008 werden in Nederland een aantal mensen besmet met Salmonella door consumptie van ongepasteuriseerde verse vruchtensappen. Die waren afkomstig van één producent en werden onder eigen merk verkocht door een landelijke supermarktketen. Salmonella is een veel voorkomende oorzaak van voedselinfecties.
Naar aanleiding hiervan pleiten infectieziektenexperts van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) ervoor om op de verpakking van verse vruchtensappen, fruitsalades en kant- en-klaarsalades een waarschuwing te plaatsen om consumenten te wijzen op het risico van microbiële verontreiniging. Zij stellen dat de kans op voedselvergiftiging bij verse voedingsmiddelen groter is dan bij bewerkte producten en vinden dus dat consumenten gewaarschuwd moeten worden voor deze risico’s. In de VS gebeurt dat al sinds 1998.
De RIVM-experts pleiten ook voor strengere microbiologische controles op verse producten. Ook menen ze dat nieuwe technieken moeten toegepast worden om micro-organismen in vers te doden. Met koude pasteurisatiemethoden kan de houdbaarheidsduur bijvoorbeeld verlengd worden, terwijl de smaak en voedingswaarde behouden blijft.
Het is volgens de experts uiterst belangrijk dat deze producten veilig zijn omdat vers geperste vruchtensappen en kant-en-klare fruitsalades een gezond imago hebben en daarom ook steeds meer worden aangekocht.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram