Voor jou gelezen op De Standaard

Tut op de grond? Gewoon aflikken

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Tutjes of fopspenen die op de grond vallen: het is minder dramatisch dan je baby doet uitschijnen. Je kunt er het immuunsysteem van je kind net een boost mee geven.

Wanneer een fopspeen op de grond valt, kan je die als mama of ­papa met je eigen speeksel ontsmetten alvorens ze terug in de mond van het kind te steken. Dit bevordert het immuun­systeem, blijkt uit onderzoek van het Henry Ford Health System in Detroit. Het onderzoek toont aan dat het uitwisselen van ‘goede’ bacteriën via speeksel het afweersysteem van je peuter wakker maakt.

Meer nog: kleintjes van wie de fopspeen eens in de mond van een ouder was gepasseerd, vertoonden lagere dosissen van de immuunstof IgE in hun bloed, gelinkt aan de ontwikkeling van allergieën en astma.

‘Het is de routine van de meeste moeders’, zegt dr. Yvan Vandenplas, diensthoofd pediatrie in het UZ Brussel. ‘En het kan zeker geen kwaad. Een te propere omgeving stuurt het immuun­systeem van je baby in de war.’

Tegelijk is het een brug te ver om te stellen dat u uw kind kunt behoeden voor aller­gieën door af en toe op zijn fopspeen te sabbelen, benadrukken experts.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20181120_03966734


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram