Testaankoop wil betere controle op kwaliteit van schep en - softijs

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Test-Aankoop onderzocht tijdens de zomer van 2008 de hygiëne van de verkooppunten en de bacteriologische kwaliteit van schep- en softijs
Test-Aankoop stelde meermaals vast dat het er in de verkooppunten niet overal even proper aan toegaat: slechts 18 zaken kregen een goede tot uitstekende beoordeling voor netheid. In 8 andere was de algemene hygiëne van het verkooppunt onaanvaardbaar. Tevens werden grote tekortkomingen vastgesteld op het vlak van hygiëne van het personeel. Slechts in 6 ijssalons werd de ijsschep gespoeld onder stromend water. Dit is nochtans van elementair belang wil men ijsjes verkopen in goede hygiënische omstandigheden. Veel te vaak zat die ijsschep in een bakje met vuil water en werd de ijsschep niet gespoeld net voor gebruik. Wat ook niet door de beugel kan, is dat de koeltoonbank voor schepijs of de softijsmachine in de zon staat, blootgesteld is aan de open lucht of aangeraakt kan worden door de klant. 11 keer werd een van deze situaties aangetroffen.
De bacteriologische kwaliteit van het ijs is bedenkelijk: 35% van het schepijs en 61% van het softijs zijn van slechte tot zeer slechte kwaliteit.
Gelukkig kon de aanwezigheid van Salmonella en Listeria in geen enkel staal gedetecteerd worden. Escherichia coli, die een darmontsteking of diarree kan veroorzaken, werd wel teruggevonden in 3 stalen. In 2 schepijszaken werden te veel Stafylokokken gevonden, het bewijs voor een gebrekkige hand- en/of huidhygiëne. De resultaten voor enterobacteriënen vielen zwaar tegen zowel bij het schep- als bij het softijs: 13 stalen schepijs op 49 en 12 stalen softijs op 21 bevatten er te veel. Ze verraden een gebrekkige algemene hygiëne, een te hoge bewaartemperatuur of te lange bewaartijd.
Besmet ijs kan ernstige gezondheidsgevolgen hebben voor de consument en zeker voor kinderen. Zij verdienen een betere bescherming: Test Aankoop eist dan ook meer controles op het respect van de minimale hygiënemaatregelen en dwingende maatregelen in geval van inbreuk.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram