Dagelijkse wasbeurt is niet nodig

Laatst bijgewerkt: juni 2020
123m-kind-bad-haar-wassen-hyg-02-17.jpg

nieuws

Jonge kinderen hoeven niet dagelijks onder de douche of in bad. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse dermatoloog Marjolein Leenarts, zo meldt Vakblad Vroeg.
Tweederde van de jonge kinderen krijgt een dagelijkse wasbeurt. Hierdoor droogt hun huid uit, terwijl dagelijks douchen voor de hygiëne niet nodig is. Toch vindt één op de vier ouders zichzelf een slechte ouder als ze hun kroost niet elke dag wassen.

Leenarts ondervroeg ruim duizend mannen en vrouwen, waarvan bijna 7 op 10 aangaf zijn kind dagelijks te wassen. Maar elke dag wassen is volgens Leenarts helemaal niet zo goed voor de huid. “Door watercontact droogt de huid namelijk uit. Dit klinkt tegenstrijdig, maar na een bad of douche verdampt het water en trekt het vocht mee uit de huid. En zeker in de winter krijgen mensen hier snel last van, omdat de huid dan al extra te lijden heeft door weer en wind. Een dagelijkse douche is voor veel kinderen en volwassenen een gewoonte. Maar voor je huid is ouderwets met een washandje aan de wastafel een stuk beter.”

Van de ouders die hun kind wel eens een paar dagen niet wast, blijkt 25% zich hierdoor een slechte ouder te vinden. 

Zeep terughoudend gebruiken
Ten aanzien van het gebruik van zeep tijdens het douchen blijkt een kwart van de ondervraagden het vies te vinden om zich alleen met water te wassen. Leenarts raadt juist aan terughoudend te zijn met het gebruik van zeep. “Zeep tast de beschermende vette laag op je huid aan waardoor het effect van uitdrogen nog groter is. De combinatie zeep en heet water is helemaal funest voor de huid; je wast je huidvetten er helemaal af! Gebruik liever douche- of bad producten op oliebasis die de huid beschermen voor uitdroging.”


bron: Bron: www.vakbladvroeg.nl


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram