Waarom jongens en mannen beter zittend plassen

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Ook jongens en mannen plassen beter zittend. Het is wellicht gezonder en zeker hygiënischer.

1. Bij zittend plassen met beide voeten op de grond, ontspant de bekkenbodem beter, waardoor de blaas zich beter zou ledigen. Wie staand plast, heeft een grotere kans dat de blaas niet helemaal geledigd wordt. Staand plassen geeft namelijk aanleiding tot ‘drukken’. De urine naar buiten persen is niet bevorderlijk om de blaas optimaal te legen. De restjes urine die achterblijven, kunnen ontstekingen veroorzaken. Dat zou zeker gelden voor iets oudere mannen bij wwie de straal niet meer zo sterk is als hij ooit was.
Een recente test in het VRT-programma ‘Ook getest op mensen’ wees evenwel uit dat de blaas van de staande plasser even leeg was als de blaas van de zittende plasser.

2. Rechtstaand plassen met een strakke broek en onderbroek is ongezond. Die spannen de plasser vaak af tijdens het plassen.

3. Een staande plasser krijgt microdruppels urine op zich, van zijn buik tot zijn knieën, wat niet echt hygiënisch is.

4. Bij zittend plassen blijft het toilet schoon. Een staande plasser maakt het toilet vies (ook als hij de bril omhoog zet): urinespatten op muur en vloer.

5. Wat u beter niet doet is ‘helikopteren’: tijdens het plassen boven de bril hangen omdat u de bril te vies vindt. Op die manier kunnen de bekkenbodemspieren niet ontspannen, terwijl dat juist moet tijdens het plassen. Af en toe kan geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van.
De meeste bacteriën zitten trouwens niet op de wc-bril, maar op de spoelknop, de deurklink en de kraan van de wastafel.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram