Kunnen jongens en mannen beter staand of zittend plassen?

In dit artikel
Kunnen jongens en mannen beter staand of zittend plassen?

dossier Voor een gezonde man maakt het niet per se uit of hij zit of staat om te plassen, beide posities lijken prima te zijn. Dat gezegd zijnde, heeft zittend plassen toch nog een aantal extra voordelen...

Lees ook: Pijn tijdens het plassen: denk aan een blaasontsteking

Waarom beter zittend plassen?

Getty_staandplassen_zittendplassen_2023.jpg

© Getty Images

  1. Bij zittend plassen met beide voeten op de grond, ontspant de bekkenbodem beter, waardoor de blaas zich beter zou ledigen. Staand plassen geeft bovendien aanleiding tot ‘drukken’, en de urine naar buiten 'persen' is niet bevorderlijk om de blaas optimaal te legen. De blaas volledig leegplassen is belangrijk, omdat restjes urine die achterblijven ontstekingen kunnen veroorzaken. Dat zou zeker gelden voor iets oudere mannen bij wie de straal niet meer zo sterk is.
  2. Rechtstaand plassen met een strakke broek en onderbroek is ongezond. Die spannen de plasser vaak af tijdens het plassen.
  3. Een staande plasser krijgt microdruppels urine op zich, van de buik tot de knieën, wat niet echt hygiënisch is.
  4. Bij zittend plassen blijft het toilet schoon. Een staande plasser maakt het toilet vies (ook als hij de bril omhoog zet), want tijdens het plassen komen urinespatten (of microdruppels) op de muur en vloer terecht.
  5. Zittend plassen zou ook beter zijn voor mannen met prostaatproblemen.


Lees ook: Zittend plassen beter bij vergrote prostaat

Waarom beter niet boven de bril hangen?

Veel vrouwen (en mannen) gaan boven een bril 'hangen' als ze die te vies vinden, maar dat is geen goed idee. Op die manier kunnen de bekkenbodemspieren namelijk niet ontspannen, terwijl dat juist moet tijdens het plassen. Af en toe 'helikopteren' kan geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van. De meeste bacteriën zitten trouwens niet op de wc-bril, maar op de spoelknop, de deurklink en de kraan van de wastafel.

Lees ook: Waarom zijn bekkenbodemspieroefeningen niet enkel belangrijk voor zwangere vrouwen?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.menshealth.com
https://www.telegraph.co.uk


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram