Zittend plassen beter bij vergrote prostaat

123-man-wc-toilet-diarree-170-08.jpg

nieuws Mannen met een goedaardig vergrote prostaat kunnen beter gaan zitten bij het plassen. Hierdoor plassen zij de blaas beter leeg en lopen minder risico op blaasontsteking. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Leiden (LUMC) in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Uit de studie van het LUMC blijkt dat mannen met plasproblemen vanwege een vergrote prostaat gebaat zijn bij zittend plassen. Er blijft minder urine in de blaas achter, en er lijkt een krachtiger straal te zijn, terwijl de plastijd korter lijkt te worden. Wanneer je zit zijn de spieren in benen en bekken meer ontspannen, waardoor je de blaas beter leeg kunt plassen.

Prostaatproblemen ontstaan bij mannen al vanaf middelbare leeftijd, en zijn gerelateerd aan het ouder worden. Van de mannen boven de tachtig heeft zo’n 90 procent plasklachten vanwege een vergrote prostaat. Zij zijn vaak niet goed ter been en kunnen bang zijn om te vallen. Hierdoor spannen zij de spieren in de bekkenbodem extra aan en wordt leegplassen van de blaas nog lastiger. Hierdoor kunnen blaasontsteking en blaasstenen ontstaan.

Medicijnen die de spierspanning rond de blaas verminderen kunnen verlichting geven. Maar uit deze studie blijkt dat het effect van zittend plassen bijna net zo groot is.


Laatst bijgewerkt: oktober 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram