Hoe maak je een niet geëmailleerde gietijzeren pan schoon?

nieuws

Zeep en een gietijzeren pan met een niet geëmailleerde binnenkant, dat is geen goede match. Hoe maak je zo’n pot of pan dan wel schoon?

Houd de gietijzeren pan onder warm stromend water en gebruik een niet-metalen sponsje of borsteltje om ze schoon te schrobben. 
Blijven er na de schrobbeurt toch nog wat voedselsporen achter? Gebruik dan een kopje zout of natriumbicarbonaat en schrob ze weg met hetzelfde sponsje of borsteltje. 
Spoel de pan dan af met vers water en droog ze meteen af zodat ze niet roest. Of zet ze een paar minuten op een middelhoog vuur om ze helemaal droog te maken.

Wil de pan helemaal spick en span? Wrijf ze in met een eetlepel olie (olijfolie of lijnzaadolie bijvoorbeeld) met behulp van een siliconenborsteltje of een velletje keukenpapier en laat ze dan 5 à 10 minuten opwarmen. Laat de pan afkoelen en verwijder de overtollige olie met een velletje keukenpapier.
Doe ze in elk geval niet in de vaatwasser!

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram