Een mooi gedekte tafel

Laatst bijgewerkt: december 2019
In dit artikel
Een mooi gedekte tafel

dossier Het is weer zo ver. Pop-up ijspistes laten onvermoeibaar jingle bells uit hun klankkasten schallen, kerstchalets rijzen daarrond als paddenstoelen uit de grond, en kerstbomen worden rijkelijk beladen met ballen en glinsterende lichtjes. Het eindejaar is ongetwijfeld de meest feeërieke periode van het jaar, maar het is ook de tijd van ‘love & peace’. 

123-HD-gedekte-kersttafel-12-17.jpg

We schuiven naadloos van het ene feest naar het andere, maar zetten ons tegelijk in voor het goede doel. We tonen ons van onze beste kant en halen de familiebanden wat dichter aan. Op kerstavond gaat iedereen op zijn minst voor een lekkere en gezellige avond. Niet alleen wat er op het bord en in de glazen komt, moet top zijn, ook de sfeer en de aankleding moeten een ‘wow’ bij de gasten losweken. En een mooi gedekte tafel is daar een heel cruciaal onderdeel van.

Wat zegt de etiquette?

Het begint met je feesttafel op de correcte manier te dekken. Dit zijn de regels van de kunst, stap voor stap.

De tafel


- Zorg ervoor dat de tafel groot genoeg is en stabiel staat. Zet de stoelen errond om te checken of elke gast wel voldoende ruimte heeft en ongestoord zal kunnen genieten van zijn maaltijd.

- Bekleed de tafel met een stoffen tafellaken, met een tafelloper of met fraaie placemats (een per persoon). Leg onder het tafellaken eventueel een moltondoek die het geluid dempt en je tafelblad beschermt. Dat geeft ook een aangenaam zacht en verend gevoel. Een mooie tafel in natuursteen of hout kan ook zonder tafellaken want die is op zich al charmant en uitnodigend.

- De gustibus et coloribus, het is een feit, maar denk eraan dat niet iedereen ervan houdt om de hele avond op schreeuwerige kleuren of een drukke print te kijken. Een tafellaken in wit of een andere sobere effen kleur laat ook meer ruimte voor kleuraccenten in de servetten en accessoires waarmee je je feesttafel tijdens het eindejaar ongetwijfeld zal verwennen.

De borden

- Als je over kijk- of onderborden beschikt, is dit de gelegenheid om ze boven te halen. Laat telkens een duimdikte tussen de rand van de tafel en het onderbord. Heb je geen (geïmproviseerde) onderborden, dan zet je gewoon een wit bord.

- De borden of kommetjes waarin je de gerechten serveert, zet je klaar in stapeltjes in de keuken of in de buurt van de eettafel, afhankelijk van wat er op het menu staat en hoe je de gasten wilt bedienen.

123-HD-gedekte-tafel-bestek-12-17.jpg
 Het bestek

- De messen en lepels horen rechts van het bord thuis, de vorken liggen links. Vorken en lepels liggen met de holle kant naar boven, messen liggen met het snijvlak naar het bord toe gericht. Een duimdikte afstand tot de rand van de tafel is hier eveneens van toepassing.

- Er wordt altijd gewerkt van buiten naar binnen: vlak naast het bord komt het bestek voor het hoofdgerecht, daarnaast liggen het vork en mes (vaak in kleiner formaat) voor het warme voorgerecht en helemaal aan de buitenkant ligt de soeplepel. Eet je een koud voorgerecht dat voor de soep wordt geserveerd, dan pas je de volgorde aan.

- Leg alle onderdelen mooi recht, evenwijdig aan het bord en aan elkaar. De messen en de lepel liggen op gelijke hoogte, de vorken gaan meestal dakpansgewijs de hoogte in.
De dessertlepel ligt boven het bord met de steel naar rechts gericht. Komt er ook een dessertvork aan te pas, dan leg je dat eronder in de andere richting. De tanden kijken dus naar rechts.

- Ga je voor een copieus feestmaal waarbij er meer dan drie gerechten worden geserveerd, dan hoef je de couverts niet vooraf klaar te leggen in een lange rij. Leg dan per gang enkel het bestek dat voor dat bordje of kommetje nodig is.

- Check of je bestek helemaal spic en span is. Vlekjes op een inox bestek kan je verwijderen met azijnwater. Voeg een flinke scheut azijn toe aan lauw water, laat het bestek er even in wijken en wrijf het droog met een verse keukenhanddoek.

De glazen

- Ook voor de glazen wordt er van buiten naar binnen toe gewerkt. Uiterst rechts staat het glas waar de eerste drank (normaal wijn of bier) wordt ingeschonken. Helemaal links staat het waterglas. Wittewijnglazen hebben een kleiner formaat dan rode wijnglazen maar tegenwoordig worden ook glazen van dezelfde grootte gebruikt.

- Zet de glazen in een schuine rechte rij en start ter hoogte van het buitenste bestekdeel (lepel of mes): het eerste wijnglas staat rechts en bevindt zich het dichtst bij jou, het waterglas staat links en is het verst van je bord verwijderd.
Deze diagonaal en evenwijdige positionering trek je door in de glazen die aan de overkant van de tafel staan.

- Wrijf je glazen schoon voor je ze op tafel positioneert. Druppelsporen kan je eveneens met azijnwater wegwerken.

Het broodbordje

Het broodbordje staat links van het bord naast de vorken, of linksboven met zijn bovenrand gealigneerd aan die van het onderbord. Het mesje ligt verticaal rechts op het broodbordje met de snijkant naar links gericht.

Het servet

Het servet leg je op het (onder)bord of links ervan. Met het eindejaar vind je massa's servetten met leuke dessins of prints en er zijn tegenwoordig ook fluweelzachte papieren servetten, maar een stoffen exemplaar is nog altijd de meest classy keuze. Vouw het in een elegante vorm en garneer met wat groen (een dennentakje of een stukje maretak bijvoorbeeld) of een kerstbal en een christmassy lint.

De toeters en bellen

123-HD-gedekte-kersttafel-1-12-17.jpg
Met oud en nieuw mag er gerust wat glitter en glamour aan te pas komen. Goud en zilver, sterretjes en slingers … om het oude jaar in stijl te beëindigen en het nieuwe enthousiast te begroeten, mag het er best wat kitscherig aan toegaan.

Een mooi bloemstuk, dennenappels en -takjes, kleine kerstrozen, of een paar vaasjes gevuld met fris groen en snijbloemen zijn feestelijk en fleuren je tafel op.

En voor het kerstdiner, het feest van het licht, is een 'candle light dinner all the way' een topkeuze waarmee je sowieso scoort qua sfeer en gezelligheid. Als je enkel met kaarslicht wil eten, zet je best voldoende (geïmproviseerde) kandelaars op tafel: theelichtjes zijn stemmig maar geven meestal te weinig licht. Kaarsen (lange, bolle of stompkaarsen) die hoger staan, geven je net genoeg licht om comfortabel van je etentje te genieten.

Een paar ideetjes voor kaarsen.
1. Zet hoge wijnglazen omgekeerd op tafel en vul ze met kerstballen of groen. Zet stompkaarsen op de voeten van de glazen.
2. Koop sierflessen of gebruik fraaie lege flessen waarvan je de etiketten afweekt en steek er kaarsen in.
3. Vul hoge glazen met water en een paar hulsttakjes en leg er drijfkaarsen in.
4. Maak een holte in de bovenkant van boomstronkjes of appels en zet er telkens een theelicht in.

Op pinterest vind je massa’s decoratieve feesttips onder de zoektermen ‘christmas table’, ‘napkins’, ‘new year’s eve table decoration’.


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram