Schaamhaar afscheren of waxen verhoogt kans op wratten

nieuws Het geheel of gedeeltelijk verwijderen van schaamhaar door scheren of waxen, verhoogt de kans op seksueel overdraagbare waterwratjes (Molluscum contagiosum). Mogelijk geldt hetzelfde voor andere seksueel overdraagbare infecties, zoals genitale wratten. Dat blijkt uit een onderzoek in een huidkliniek in het Franse Nice gepubliceerd in het vakblad Sexually Transmitted Infections.

Waterwratten worden veroorzaakt door een virus en worden laatste jaren steeds vaker seksueel overgedragen. Daarom onderzochten de artsen of er een verband bestaat tussen deze toename en de steeds populairder geworden gewoonte om schaamhaar weg te halen.

Ze bestudeerden dertig personen die zich tussen januari 2011 en maart 2012 meldden met waterwratten bij een dermatoloog in Nice. Van die patiënten bleek 93 procent zijn of haar schaamhaar te hebben afgeschoren, afgeknipt of weggewaxt. De artsen vermoeden dan ook dat het verwijderen van haar het krijgen, het verspreiden over het lichaam en het overdragen van het virus aan anderen kan vergemakkelijken. De vermoedelijke reden zijn de kleine wondjes die ontstaan bij het scheren. Die zouden de kans op infecties vergroten.

De onderzoekers wijzen er wel op dat ze slechts een beperkt aantal mensen bestudeerden. Het is bijvoorbeeld niet uitgesloten dat mensen die hun schaamhaar verwijderen gemiddeld seksueel actiever zijn, en dat daardoor de kans op waterwratten stijgt.
De onderzoekers vragen zich ook af waaróm mensen vaker hun schaamhaar bijwerken of afscheren. Als mogelijke redenen noemen ze de invloed van porno op internet (waar keurig of geen schaamhaar de norm is), meer gevoel tijdens de seks, een onbewust verlangen om er zoveel mogelijk als een kind uit te zien.

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram