Melanoom: welke huidvlekjes zijn verdacht?

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Het zelf onderzoeken van de huid is erg belangrijk bij het vroeg ontdekken van huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende kanker en het aantal stijgt snel. Het is ook de gemakkelijkste om te behandelen, als deze vroeg wordt ontdekt en snel behandeld wordt.

Zelfonderzoek van de huid
Iedereen zou het moeten doen. De kinderen zouden hun ouders dit zelfonderzoek moeten zien doen, en kunnen dit al vanaf jonge leeftijd worden aangeleerd, zodat ze dit later als tiener zelf kunnen doen.
Mensen met risicofactoren voor huidkanker doen er goed aan jaarlijks een huidonderzoek te laten doen, liefst door een huidarts. Dit te samen met een tweemaandelijks zelfhuidonderzoek is dit de beste manier om een huidkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken.

Hoe moet u een zelfonderzoek doen?
Wat heb je nodig: een helder licht, een passpiegel (spiegel waarin je je hele lichaam kunt zien), een handspiegel, twee stoelen, een haardroger (föhn), tekening van je lichaam, een pen, of nog beter een digitale camera.
• Onderzoek het gelaat, speciaal de neus, lippen, mond en oren, zowel voor- als achterkant. Gebruik de spiegels om een duidelijk zicht te krijgen.
• Onderzoek de behaarde hoofdhuid met behulp van de haardroger en een spiegel om zo elk gedeelte te kunnen bekijken. Vraag een vriend of familielid, zelfs een kind om u hierbij te helpen.
• Controleer de handen: de handrug en de handpalm, tussen de vingers en onder de nagels. Bekijk zowel de buig- als strekzijde van de onderarmen.
• Staande voor een passpiegel: begin bij de ellebogen en bekijk alle kanten van de bovenarmen.
• Controleer uw nek en borst. Vrouwen moeten de borsten optillen om hieronder te kunnen kijken.
• Met de rug naar de passpiegel neemt u een handspiegel om de nek, de schouders, de bovenkant van de rug en de achterkant van de bovenarmen te bekijken.
• Bekijk daarna met behulp van beide spiegels de onderzijde van de rug, de billen, zitvlak, en achterkant van beide benen.

Waar moet u op letten?
Er zijn drie algemene types van huidkanker die waarschijnlijk gerelateerd zij aan blootstelling aan UV, ofwel via de zon of zonnebank: basocellulair carcinoom, spinocellulair carcinoom en melanoom.
Omdat elke kanker er op veel verschillende manieren kan uitzien is het belangrijk de vroege waarschuwingstekens te kennen.

Let op een verandering. Laat een verdachte plek niet simpelweg links liggen omdat deze geen pijn doet. Huidkanker hoeft geen pijn te doen, maar is net zo gevaarlijk. Als je één van deze waarschuwingstekens ziet dan een arts, liefst een dermatoloog.

De waarschuwingstekens
• Een huidletsel dat groeit, glanzend is, doorschijnend, bruin, zwart of meerkleurig.

• Een pigmentvlek, geboorteplek, moedervlek, schoonheidsvlek of andere bruine vlek die:
- van kleur verandert
- van afmeting of dikte veranderd
- anders aanvoelt
- een onregelmatige rand heeft
- groter dan 6 mm is en/of recent veranderd is.

• Een vlek of wonde die blijft jeuken, pijn doen, een korst vertoont, verzweert of bloedt.

• Een open wonde die niet binnen drie weken geneest.
Als u één van deze tekens voelt of ziet, ga dan zo snel mogelijk naar een arts.

Meer info
www.euromelanoma.org
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram