Melanoom genezen na kortere behandeling mogelijk voor bepaalde patiënten

123-moedervlek-huidca-melano-06-15.jpg

nieuws

Melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker, kan sinds kort beter worden behandeld met immunotherapie (antlichamen die de PD-1 receptor op de afweercellen blokkeren). Bij 30 tot 40 procent van de patiënten volstaat deze vrij goed verdragen behandeling om duurzaam de uitzaaiingen te doen verdwijnen of de ziekte tenminste een halt toe te roepen. 

Uit onderzoek van het UZ Brussel en de VUB-faculteit geneeskunde en farmacie blijkt dat de behandeling van melanoom met immunotherapie voor sommige patiënten korter kan worden toegediend. Sommige melanoompatiënten zijn met één jaar behandeling genezen en maken geen hogere kans op herval in het daaropvolgende jaar in vergelijking met een tweemaal zo lange behandeling. 

In de wereldwijde studies die de waarde van deze nieuwe behandeling hebben aangetoond werd tot nu toe doorbehandeld tot er een negatieve evolutie optrad, de behandeling niet meer verdragen werd of nadat er doorbehandeld was gedurende twee volle jaren.

In de nieuwe studie werden meer dan 500 melanoompatiënten uit 9 verschillende Europese medische centra, inclusief 140 patiënten behandeld aan het UZ Brussel. Uit deze analyse bleek dat er bij 81 patiënten in dit onderzoek na ± 1 jaar werd gestopt met de behandeling. Het ging hierbij om patiënten die een gunstige evolutie kenden zonder belemmerende nevenwerkingen. Hoopgevend is dat in de daaropvolgende tijd (9 maanden) er slechts bij 3 patiënten een herval van hun melanoom werd vastgesteld. Bovendien kon bij twee van deze patiënten de ziekte weer onder controle worden gebracht na het hervatten van de therapie en werd de derde behandeld met een andere therapie.
Het is nog niet volledig uitgemaakt welke patiënten veilig vroeger kunnen stoppen, maar het onderzoek wijst uit dat de beslissingen die werden genomen door artsen met ruime ervaring in dit domein de juiste waren.

Bron
www.uzbrussel.be/u/download/nl/11384127/file


Laatst bijgewerkt: juli 2017
Het is bijna zomer! Het is bijna zomer!
Stichting tegen Kanker

Zomer? Het PERFECTE moment voor buitenactiviteiten.Vergeet de 3 tips niet toe te passen voor je naar buiten gaat.

PAS DE 3 TIPS TOE

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram