Huidkanker: de ontkenning groeit

nieuws

Euromelanoma lanceert haar campagne voor 2014 en organiseert een week lang gratis huidonderzoek van 19 tot 23 mei. Nieuw onderzoek van Europese en Belgische dermatologen van het Euromelanomateam toont aan dat het ontkennen van mogelijke huidkanker en het uitstellen van een consultatie een steeds groter probleem worden. Het uitstellen van een consultatie zorgt voor een latere diagnosestelling. Meer dan 80% van de ondervraagde dermatologen stelde een toename van het aantal huidkankers vast. Slechts 1 op 3 Belgische patiënten wist op welke tekenen van potentiële huidkanker ze moesten letten, in Europa slechts 1 op 5 patiënten. 42% van de ondervraagde Belgische dermatologen stellen ook vast dat de helft tot 3/4 van de patiënten komt in een vroeg stadium van hun ziekte. Meer dan 77% van de dermatologen stelde vast dat hun patiënten een consultatie uitstelden, zelfs nadat ze vermoeden dat het ging om huidkanker. Dit uitstel heeft een grote impact op personen met een verhoogd risico op huidkanker. De ondervraagde dermatologen gaven aan dat in het geval van melanoom, meer dan de helft van de levens gered had kunnen worden als de behandeling vroeger was opgestart.

Jaarlijks worden er in Europa 80.000 nieuwe melanomen vastgesteld. Euromelanoma lanceert in 2014 haar campagne met als voornaamste doel het uitstellen van de consultaties terug te dringen. In België zijn er jaarlijks ± 2.500 melanomen en ± 18.000 non-melanoma huidkankers. “Deze cijfers tonen aan hoe belangrijk het is om enerzijds de mensen te informeren over de gevaren en de (voor)tekenen van huidkanker zodat ze tijdig kunnen consulteren”, stelt Dr Maselis van Euromelanoma België. “Anderzijds moeten we er alles aan doen om het uitstellen van de consultaties te verminderen. Veel soorten huidkanker kunnen immers succesvol behandeld worden als ze tijdig gedetecteerd worden.” Een gebrekkige kennis van de symptomen en gevaren van huidkanker was de grootste reden van het uitstellen van een consultatie (56% van de Belgische dermatologen bevestigt dit). Toch bleek ook dat bijna 18% van de melanoompatiënten wel vermoeden dat ze een kanker hebben maar toch de consultatie uitstellen. Deze ontkenning kost levens, zeker bij mannen ouder dan 50 jaar. Deze laatste groep bleek het meest consultaties uit te stellen omwille van ontkenning.

Voor meer informatie surf naar: www.euromelanoma.org


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram