Podcast huidverzorging: hoe kan je je huid best verzorgen?

123m-huid-cosm-beauty-29-8.jpg

boeken-interviews

Hoe houd je je huid gezond en wat doe je bij huidproblemen? De podcast-gast van deze aflevering van Gezond Gesprek is dermatoloog Liesbeth van der Rhee van het Huid Medisch Centrum in Amsterdam. Ze vertelt hoe je dit bijzondere orgaan het best verzorgt. We hebben de belangrijkste info al even samengevat, de link naar de podcast vind je onderaan.
Lees ook: Tips voor een huidvriendelijke douche of bad

Hoe zit de huid in elkaar?

De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en de onderhuid (hypodermis). Elk van die drie lagen heeft een bepaalde functie. De opperhuid dient vooral ter bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en UV. De lederhuid zorgt voor stevigheid en bevat onder meer collageen, hyaluronzuur en elastine. De onderste laag is een soort vetreservoir en helpt om onze lichaamstemperatuur op peil te houden.  

Lees ook: Tien tips om een droge huid tegen te gaan

Hoe verzorg je je huid optimaal?

Onze huid heeft heel weinig verzorging nodig; hoe ze eruitziet is grotendeels genetisch bepaald. Als je ouder wordt, kan het helpen om meer te hydrateren zodat de huid soepel blijft, maar eigenlijk is er geen bewijs dat de crèmes en serums die je in de winkel vindt, ook echt helpen. Integendeel: vaak gaan ze de poriën opstoppen en als je je huid te vaak en te lang wast, zal ze na een tijdje droog aanvoelen en gevoeliger worden voor ontstekingen.

De belangrijkste tip voor een gezonde huid is een gezonde levensstijl: drink voldoende water, eet voldoende fruit en groenten, zodat veel vitaminen en antioxidanten binnenkrijgt, en mijd vooral roken. Ga geen uren in de zon liggen en smeer voldoende zonnecrème om het risico op huidkanker te verkleinen. Als je gevoelig bent voor huidproblemen, smeer je best het hele jaar door elke dag. Anders is het aangeraden om spf te gebruiken tussen maart en oktober.

Lees ook: 9 tips tegen puistjes: wat moet je wel of niet doen?
bron: Gezondheidsnet.nl

Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram