Ook mannen kunnen opvliegers hebben

nieuws

Ongeveer 20% van de mannen ouder dan 60 zou last hebben van vapeurs of opvliegers, vergelijkbaar met de vapeurs van een vrouw in de menopauze. Kenmerkend zijn aanvallen van zweten en soms een opvallend rood gelaat.

Oorzaak is een abnormaal sterke daling van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Normaal blijft de productie van geslachtshormonen bij de man doorgaan tot op hoge leeftijd. Bovendien gaat de daling van de testosteronspiegel zeer geleidelijk, maar bij sommige mannen zou dit toch vrij bruusk verlopen. Wanneer er effectief sprake is van een sterk verlaagd testosterongehalte (wat kan opgespoord worden via een bloedtest), spreekt men ook wel van een 'laag testosteron syndroom' of ‘endocrien syndroom’.

Naast opvliegers zijn er dan meestal nog andere verschijnselen, zoals:

  • verminderde vitaliteit en spierkracht
  • vermoeidheid, concentratieproblemen
  • men voelt zich minder goed in zijn vel, is humeurig
  • het libido vermindert
  • soms erectieproblemen (zwakke erectie, te kort durende erectie…)
  • kilootjes komen gemakkelijk bij, vooral een vetophoping in de buik.

Als een bloedonderzoek aantoont dat er een belangrijk tekort aan testosteron is, kan hormoontherapie zinvol zijn. Extra testosteron toedienen kan evenwel allerlei bijwerkingen hebben zoals: ontwikkelen van borstweefsel, het vasthouden van vocht in de weefsels… Bovendien kan het mogelijk de kans op prostaatkanker verhogen.

Een andere mogelijke oorzaak van opvliegers is de overproductie van vaatverwijdende stoffen. Dit wijst meestal op een onderliggende aandoening (zoals darmkanker), zodat een onderzoek door de arts altijd aangewezen is, zeker wanneer ook andere klachten optreden, zoals bv. diarree.

Ook andere kankers (zoals borst- en prostaatkanker) en kankerbehandelingen waarbij de testosteronproductie verstoord is, kunnen opvliegers veroorzaken.

Indien je last hebt van opvliegers verdient het dus aanbeveling om daarover met je huisarts te praten.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram