Pollenonvriendelijke planten

nieuws Vermits de grassoorten in ons land het grootste probleem opleveren voor hooikoortspatiënten (vooral grote vossenstaart, kropaar, kamgras, engels raaigras, glanshaver, gestreepte witbol, straatgras, timotheegras, veldbeemdgras, Kweek en reukgras), moet vermeden worden dat die grassoorten in bloei komen. Ook bepaalde onkruiden (vooral bijvoet, ambrosia en klein glaskruid, in mindere mate smalle weegbree, veldzuring, en ganzevoet) produceren grote hoeveelheden pollen, maar die zijn doorgaans minder allergiserend dan de grassoorten. Voor de hooikoortspatiënten moeten bermen waar grassen en onkruiden groeien, dus regelmatig gemaaid worden.

In het algemeen moeten bomen, planten en struiken met kleurloze, weinig geurende en lichte bloesems vermeden worden. Probleem is echter dat het stuifmeel zich over grote afstanden verspreidt, waardoor problemen kunnen optreden zelfs als er geen bomen in de onmiddellijke omgeving staan. Het heeft dan ook weinig zin om de hazelaar uit je tuin te verwijderen.
Wat bomen betreft zijn berk (vooral ruwe berk, Betula pendula, en zachte Berk, Betula pubescens), els (bv. de zwarte els, Alnus glutinosa, en de grauwe els, Alnus incana) en hazelaar (Corylus avellana) de grote boosdoeners. Ook de libanonceder is sterk allergiserend. Sommige soorten die veel pollen verspreiden, veroorzaken geen of zelden hooikoorts: o.m. es (Fraxinus excelsior), haagbeuk (Carpinus), eik, plataan, populier, wilg, linde, en taxus.

Het is wel belangrijk om geen grote aantallen pollenbomen in elkaars omgeving te planten omdat hierdoor de pollenconcentratie enorm kan oplopen. Dit geldt ook voor 'pollenonvriendelijke' bloemen en planten. Zo is er bijvoorbeeld niet direct een probleem als u enkele tulpen in de tuin plant, maar een heel perk vol tulpen is geen goed idee. Omgekeerd kan u door het aanplanten van verschillende soorten planten die niet tegelijk in bloei komen, de pollenconcentraties verlagen. Sommige bomen, zoals de plataan, produceren weliswaar vrij grote hoeveelheden pollen, maar omdat die productie gespreid is in de tijd, worden er zelden piekconcentraties bereikt waarvan hooikoortspatiënten last hebben. Andere bomen, zoals de haagbeuk en zelfs een lindelaan, vormen geen probleem als ze regelmatig gesnoeid worden zodat ze niet de kans krijgen om in bloei te komen.
Op enkele uitzonderingen na zijn alle vaste planten, de meeste eenjarigen en haast alle bloembollen (behalve de tulp), 'pollenvriendelijk' en leveren dus helemaal geen probleem op.

‘Pollenonvriendelijke’ planten
Bomen en struiken
berk (Betula)
beuk (Fagus)
eik (Quercus)
els (Alnus)
es (Fraxinus)
haagbeuk (Carpinus)
hazelaar (Corylus)
linde (Tilia)
taxus en ceder
paardenkastanje (Aesculus)
plataan (Platanus)
populier (Populus)
wilg (Salix)
Grassen en onkruid
Alle grassoorten
alsem of bijvoet (Artemisia)
weegbree (Plantago)
ganzevoet (Chenopodium)
ambrosia (Ambrosia artemisifolia)
klein glaskruis (Parietaria judaica)
Sierplanten
- Achillea (duizendblad)
- Amaranthus (amarant)
- Aruncus (geitenbaard)
- Centranthus (valeriaan)
- Cheiranthus (muurbloem)
- Filipendula (moerasspirea)
- Helichrysum bracteatum (strobloem)
- Hypericum (hertshooi)
- Lythrum (kattenstaart)
- Phacelia tanacetifolia
- Salvia (salie)
- Solidago (guldenroede)
- Typha (lisdodde)
- Veronica (ereprijs)

Meer info

Op de website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid vindt u een dagelijks pollenbericht voor hooikoortspatiënten en ook een lijst met de belangrijkste allergieverwekkende planten.
www.airallergy.be

Op de website www.pollennieuws.nl van de Radboud Universiteit in Nijmegen vindt u niet alleen een pollenwaarschuwing vinden, maar ook een foto van de planten die op dat moment hun pollen verspreiden.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram