Opgelet, allergielijders: berkenstuifmeelseizoen volop aan gang

123-berkenpollen-hooik-allerg-03-19.png

nieuws Het allergieseizoen is volop aan de gang, nu de stuifmeelconcentraties van de berk in de lucht zijn toegenomen. Mensen met een pollenallergie moeten dus hun gebruikelijke behandeling volgen en nemen best ook enkele voorzorgsmaatregelen. Bepaalde allergiesymptomen kunnen verward worden met die van COVID-19, maar je kunt relatief eenvoudig het onderscheid maken tussen de twee aandoeningen.

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts? 28 tips die helpen

Het allergieseizoen startte dit jaar midden februari, toen de pollen van de els en de hazelaar zich in de lucht verspreidden. Het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar is ondertussen zo goed als voorbij, maar dat van de berk is nu van start gegaan. De berk produceert bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is, wat dus een grote impact heeft op mensen met een pollenallergie. Samen met de els en de hazelaar zou de berk de oorzaak zijn van allergieën bij één op tien Belgen.
Typische klachten
Wanneer de concentratie aan berkenpollen de drempel van 80 korrels per kubieke meter lucht bereikt of overschrijdt, zoals nu het geval is, krijgt de overgrote meerderheid van de gevoelige personen af te rekenen met typische allergieklachten. Denk onder meer aan niesbuien, lopende neus, verstopte neus en jeukende, tranende en rode ogen. Sommigen ontwikkelen ook een voedselallergie, veroorzaakt door een kruisallergie. Zij krijgen dan last van orale symptomen bij het eten van fruit zoals kersen, appels, kiwi’s en de meeste noten zoals hazelnoot, pistache of amandel.

Lees ook: Hoe kan je weten of je hooikoorts hebt?

Behandelingen en preventieve tips

Dergelijke ongemakken kunnen doorgaans goed bestreden worden met de nodige behandelingen. Het kan onder meer gaan om antihistaminica in tabletvorm of sprayvorm die de allergische reactie onderdrukken of om cortisonehoudende neussprays. Spreek hierover met je dokter, om zeker te zijn dat je de juiste behandeling volgt.

Gezondheidsinstituut Sciensano geeft ook verschillende tips om allergische reacties zoveel mogelijk te voorkomen. De experts raden onder meer aan om een (zonne)bril te dragen, een douche te nemen voor het slapengaan, papieren zakdoeken te gebruiken en die weg te werpen na elk gebruik, de was niet buiten te drogen, je beddengoed regelmatig te wassen, autoramen dicht te houden en je neus te reinigen met fysiologisch water. Op de website www.airallergy.be kan je zelf de pollenconcentraties in ons land opvolgen.

Lees ook: Welke geneesmiddelen helpen tegen hooikoorts en wat werkt niet?

Verschil met symptomen COVID-19

Sommige ziekteverschijnselen van een pollenallergie zijn gelijkaardig aan die van COVID-19, wat natuurlijk voor verwarring en angst kan zorgen. Maar het is doorgaans wel behoorlijk eenvoudig om het onderscheid te maken tussen de twee aandoeningen. Ondanks de misleidende benaming ‘hooikoorts’, leidt een pollenallergie bijvoorbeeld niet tot koorts, in tegenstelling tot het coronavirus. Mensen met COVID-19 hebben dikwijls ook last van spierpijn, wat geen symptoom is van een pollenallergie. Het is ook zo dat bij een pollenallergie dezelfde soort klachten ieder jaar terugkomen, zodat je ze normaal goed kunt herkennen.

Lees ook: Hoe merk je het verschil tussen hooikoorts en corona?

Bronnen:
https://www.sciensano.be
https://airallergy.sciensano.be
https://www.sciensano.be
https://allesoverallergie.nl
https://plusmagazine.knack.be

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram