Fransen willen verbod op homoseksuele bloedgevers opheffen

nieuws Homoseksuele mannen mogen in België geen bloed geven. Opmerkelijk is wel dat dit verbod niet geldt voor lesbiennes of biseksuele vrouwen.
Volgens het Rode Kruis tonen epidemiologische gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid aan dat tatoeages, piercings of wisselende of homoseksuele contacten het risico op HIV en andere door bloed overdraagbare infecties aanzienlijk verhogen. Als uit de medische vragenlijst van een kandidaat-donor blijkt dat er een risico is op overdracht van besmettelijke aandoeningen zoals aids of hepatitis, zal de donor geweigerd worden.
Ook mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen, bepaalde vaccinaties hebben toegediend gekregen, aan bepaalde ziektes lijden, allergisch of koortsig zijn, kunnen geweigerd worden.

Momenteel mogen homo's wel bloed geven in: Italië, Portugal, Zweden, Rusland, Thailand en Zuid-Afrika. In tal van andere landen denkt men er over na om het verbod al dan niet af te schaffen. De landen die homo's wel toelaten als bloeddonor zeggen dit te doen omdat nieuwe en betere opsporingstechnieken het mogelijk maken het verbod op homoseksuele bloedgevers ongedaan te maken. Want door de nieuwe technieken kan men veel sneller nagaan of iemand met hiv of hepatitis besmet is.
Uit een recente enquète in Frankrijk blijkt dat 76% van de Fransen geen probleem heeft met homoseksuele bloeddonors. 17% vindt het verbod terecht, 7% spreekt zich niet uit.
Uit een enquète uit 2004 bleek dat ook in Vlaanderen een meerderheid van de bevolking er mee akkoord gaat dat homoseksuelen bloed mogen geven.


Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram