Geen daling bloeddruk door Danshen thee

123-groene-thee-kruidenthee-08-15.jpg

nieuws Er zijn enkele aanwijzingen dat Danshen thee de bloeddruk en het vetgehalte in bloed kan verlagen, maar goed onderbouwd bewijs ontbreekt. Wetenschappers van het Radboudumc toonden bij mensen aan dat het middel na vier weken nog geen effect heeft. Ze publiceerden hun resultaten in PlosOne.

Wereldwijd wordt door miljoenen mensen gebruik gemaakt van Danshen thee. Het zou het vetgehalte in het bloed verlagen en de bloeddruk verminderen. Op die manier zou het aderverkalking (atherosclerose) kunnen voorkomen en verminderen. Het gebruik past in de toegenomen populariteit van de traditionele Chinese Geneeskunde. De thee is zonder voorschrift van een arts te koop.

Wetenschappers van het Radboudumc onderzochten samen met beoefenaren van de traditionele Chinese de werkzaamheid van Danshen. Ze bekeken het effect van het middel bij twintig vrijwilligers die zowel een licht verhoogde bloeddruk als licht verhoogde cholesterolwaarden in hun bloed hadden. Vier weken lang gebruikte de helft het middel en kreeg de andere helft een nepmiddel. Na die vier weken werd de behandeling omgedraaid: de proefpersonen die een placebo hadden gebruikt kregen Danshen en de Danshengebruikers kregen een placebo.

Dat Danshen leidde in deze periode niet tot een verlaging van de bloeddruk. Het vetgehalte in bloed, en met name het LDL-cholesterol, viel zelfs iets hoger uit dan aan het begin van het onderzoek. Op basis van het onderzoek concluderen de onderzoekers dat het gebruik van deze thee het vetgehalte in bloed bij mensen met hart- en vaatziekten niet verlaagt en ook de bloeddruk niet vermindert.

Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram