Geen hoestsiropen voor kinderen

nieuws In Engeland waarschuwt de Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) middels een nationale mediacampagne tegen het gebruik van hoestsiropen en andere middeltjes tegen verkoudheid (zoals neusdruppels) voor kinderen jonger dan 6 jaar. Zoals al langer bekend is, zegt de MHRA dat het positieve effect van deze medicijnen nauwelijks bewezen is, terwijl ze andersijds heel wat nadelen kunnen hebben. De MHRA roept de regering zelfs op om deze geneesmiddelen te verbieden voor kinderen onder 6 jaar, en duidelijke gebruiksvoorschriften te vermelden voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Ook in België worden hoestsiropen en dergelijke afgeraden voor jonge kinderen. Zo wijzigde de Geneesmiddelencommissie enkele jaren geleden haar aanbevelingen betreffende het gebruik van hoestmiddelen bij kinderen. Beneden de leeftijd van 1 jaar wordt het gebruik van dergelijke producten ten stelligste afgeraden. Bij kinderen tussen 1 en 2 jaar kunnen ze uitzonderlijk worden gebruikt en uitsluitend op medisch advies . Producten op basis van fenothiazinederivaten, dextromethorfan en noscapine worden afgeraden. Bij kinderen van 2 tot 6 jaar moet het gebruik van deze producten strikt beperkt blijven.

Lees ook: Hoest en hoestsiropen


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram