Minimaal twee liter drinken bij warm weer

nieuws Bij hoge temperaturen is het belangrijk veel te drinken. In een warme omgeving heeft het lichaam minimaal twee liter vocht nodig en bij zware lichamelijke arbeid of sportieve inspanning nog meer. Wanneer je fysische inspanningen doet, moet je minstens 2 à 4 glazen per uur drinken, liefst minerale dranken die zout bevatten, verse fruitsappen, sportdranken die zout bevatten.
Bij de keuze van dranken is het belangrijk om op het aantal calorieën te letten. Koffie en thee zonder suiker en melk, (mineraal)water en light frisdranken leveren geen calorieën. Alcoholische dranken zoals bier, zijn als dorstlesser minder geschikt.
Drink koele (geen ijskoude), niet alcoholische dranken die geen cafeïne bevatten. Blijf drinken, zelfs als u geen dorst hebt.
Wie onvoldoende drinkt, loopt kans op uitdroging. Een gering tekort aan vocht veroorzaakt een dorstgevoel. Bij een groter tekort treden de eerste verschijnselen van uitdroging op: lusteloosheid, vermoeidheid, gebrek aan eetlust en hoofdpijn. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot het verliezen van controle over zichzelf of tot flauwvallen.
Bij heet weer wordt soms gedacht dat het nodig is meer zout te eten. Dat is niet het geval. Van zout (natrium) hebben we maar heel weinig nodig. De hoeveelheid natrium die van nature in de voeding voorkomt, is al meer dan voldoende, ook bij warm weer. De kans op een tekort aan natrium is uiterst klein.

Kinderen
- Kinderen jonger dan 6 jaar die borstvoeding krijgen moeten vaker worden aangelegd, op vraag van de baby, indien nodig om het uur. Moeders die borstvoeding geven moeten ook extra drinken.
- Kinderen die flesvoeding krijgen, moeten meer voeding krijgen op het moment van de voeding. Bij extreme hitte kan je eventueel aan kinderen jonger dan 6 maanden die flesvoeding krijgen een kleine hoeveelheid orale rehydratieoplossing geven (te verkrijgen bij de apotheek). Dit mag niet ten koste gaan van de dagelijkse melkvoedingen en wordt daarom best tussen de maaltijden gegeven.
Bij borstvoeding wordt dit niet aangeraden en moet je het kind enkel extra aanleggen;
• Laat de kinderen ouder dan 6 maanden meer en vaker drinken dan gewoonlijk. Voor kinderen tussen 1 en 3 jaar is 1l een minium, voor kinderen van 3 en 4 jaar wordt minimaal 1,5 l per dag aangeraden. Beter vaker kleinere hoeveelheden dan grote hoeveelheden in één keer.
Zij krijgen bij voorkeur plat water, als tweede keuze vers ongezoet (verdund) fruitsap, lichte kruidenthee, afgekoelde bouillon,... Geef ze drinken vóór ze dorst hebben, een kind heeft pas dorst als het al licht uitgedroogd is.
• Vermijd cafeïnehoudende (thee, cola, koffie, ...) en gesuikerde dranken. Zij verstoren de natuurlijke vochtregulatie van het lichaam. Te koude dranken kunnen buikkrampen geven;
• Hou baby’s en jonge kinderen in het oog en wees alert voor tekenen van uitdroging.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram