Zonder koortslip op vakantie

123-koortslip-herpes-07-16.jpg

nieuws Een koortslip is een gevolg van een infectie veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV). De meeste mensen worden op kleuterleeftijd besmet via direct contact (zoenen, knuffelen) of via handen of gebruiksvoorwerpen. Onder invloed van koorts, zonlicht, menstruatie, stress of vermoeidheid kan het in het lichaam aanwezige virus geactiveerd worden. Een koortslip geneest in 7 tot 10 dagen volledig en laat geen littekens achter.
Fel zonlicht is één van mogelijke factoren die een rol spelen bij een koortslipuitbraak.
• Mijd de felle zon zoveel mogelijk en pas op met te lang ‘bruinbakken’. Blijf uit de zon op het meest warme gedeelte van de dag
• Let op dat je een aangepaste lippenbalsem of sunblock met hoge beschermingsfactor gebruikt voor je lippen. Gewone lippenbalsems of glanzende gloss zouden de kans op huidkanker vergroten. Door de glans werken deze balsems net tegenovergesteld dan de zonnebrandcrème.
• Ook een verminderde weerstand kan een koortslipuitbraak veroorzaken. Zorg dus op vakantie dat je gezond eet en beweegt, en dat je voldoende rust krijgt
• Een ijsklontje (in een zakdoekje) kan verlichting geven bij pijn en jeuk
• Een koortslip is erg besmettelijk. Zowel voor anderen als voor jezelf. Raak de blaasjes zo weinig mogelijk aan en was regelmatig je handen. Vermijd gemeenschappelijk gebruik van toiletartikelen.
• Let ook op met het aanbrengen en verwijderen van make-up. Een koortslip kan ook naar een andere plaats worden overgebracht
Wanneer iemand zeer regelmatig herpesinfecties heeft en er veel last van heeft, kan het nodig zijn antivirale middelen te gebruiken.

Lees ook: Koortsblaasjes of koortslip


Laatst bijgewerkt: februari 2019
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram