Antiviraal geneesmiddel kan verspreiding herpes tegengaan

valtrex-valacyclovir.jpg

nieuws Het antivirale geneesmiddel valacyclovir kan de verspreiding van HSV type 2 (HSV-2) via de genitale slijmvliezen voorkomen en zou dus de seksuele overdracht van herpes kunnen tegengaan. Dit werd onderzocht bij 1.500 heteroseksuele, monogame koppels, waarvan één met een symptomatische genitale HSV-2 en de ander mogelijk geïnfecteerd was.
De besmette partners ontvingen gedurende 8 maanden eenmaal daags valaccyclovir of een placebo. De verdachte partner werd maandelijks onderzocht op klinische verschijnselen van een infectie. Beide partners kregen informatie over veilig vrijen en ontvingen bij ieder bezoek condooms.
Bij 4 van de 743 verdachte partners die valacyclovir ontvingen, ontwikkelde zich een manifeste infectie met HSV-2, tegen 16 van de 741 in de groep die met placebo werd behandeld. In totaal werd bij 14 (1,9%) van de verdachte partners die waren behandeld met valacyclovir geconstateerd dat ze waren besmet met HSV-2 tegenover 27 (3,6%) in de placebogroep. Het geneesmiddel zou de kans op overdracht dus met bijna 50% kunnen verminderen.
De conclusie van het onderzoek luidt dat eenmaal daags valacyclovir bij heteroseksuele paren waarvan één partner is besmet, de kans op overdracht van genitale herpes afneemt.

zie ook alle artikels over SOA

zie ook alle artikels over SOA

Lees ook: Herpes Genitalis

bron: New England Journal of Medicine, 1 januari 2004

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram