Wild kan besmet zijn met hepatitis E

nieuws Wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus. Door het eten van rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse RIVM op grofwild op de Veluwe. Eerder al werd besmet wild aangetroffen in o.m. Duitsland, Spanje en Japan.

Hepatitis E komt ook veel voor in gewone varkens. Varkensvlees wordt veel gegeten, maar doordat het in de meeste gevallen goed verhit wordt, geeft het geen problemen.
Vlees dat werd verhit is zonder gevaar, aangezien het virus een verhitting tot 50 à 60 graden niet overleeft.
Een besmetting met hepatitis E lijkt op die van een hepatitis A besmetting met koorts en misselijkheid. Ernstigere symptomen blijven vaak uit maar kunnen bestaan uit geelzucht, leververgroting, verminderde eetlust, buikpijn en jeuk. Infecties kunnen ontstekingen aan de lever veroorzaken, vooral bij mensen met een verminderd afweersysteem. Bij deze risicogroepen kan dit tot chronische leverinfecties leiden of zelfs tot de dood. Vooral zwangere vrouwen in het derde trimester lopen kans op ernstige complicaties.
Uit onderzoek van RIVM blijkt ook dat niet alleen wilde zwijnen en varkens, maar ook oesters, mosselen en oppervlaktewater dat wordt gebruikt voor recreatie en drinkwaterproductie hepatitis E virus kunnen bevatten.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram