Informatiecampagne hepatitis A en B

nieuws De BASL (Belgian Association for the Study of the Liver), de
Apothekersbond APB, de OPHACO en Gezondheid en Preventie lanceren een campagne om mensen ertoe aan te zetten zich te laten inenten tegen hepatitis A en B. Gedurende twee maanden - tot juni dus - zullen er in verschillende tijdschriften advertenties verschijnen met een duidelijke boodschap: “Een inenting tegen hepatitis A en B: Ik teken een contract voor het leven”, om aan te geven dat één enkele inenting iemand voor een heel lange periode kan beschermen.
Uit een recent onderzoek blijkt meer dan 90% van alle Belgen hepatitis A en B als ernstige aandoeningen beschouwen; 75% van hen weet dat iedereen een besmetting kan oplopen en dat ook zij zelf niet buiten schot blijven. Nochtans denkt 1 Belg op 2 er niet aan zich te laten inenten. Van alle personen die vandaag de huisarts bezoeken, is minder dan 15% ingeënt.

70.000 Belgen zijn drager van het hepatitis B-virus en kunnen het doorgeven aan andere mensen met wie zij in contact komen. Hepatitis B ontwikkelt zich in 10% van de gevallen tot een chronische aandoening en kan lijden tot levercirrose en leverkanker . Die laatste eist op mondiaal vlak elk jaar meer dan één miljoen mensenlevens.
In 2003 is het aantal gevallen van hepatitis A gestegen met 13% in vergelijking met 2002. Van alle gevallen van hepatitis A is 2% tegenwoordig een fulminante hepatitis. Wie aan een klinische hepatitis A lijdt, is gedurende een drietal maanden uitgeschakeld uit het beroepsleven.
Uit het onderzoek blijkt dat twee op drie patiënten zou instemmen met een inenting tegen hepatitis A en B indien hun arts dit zou voorstellen.

Lees ook: Hepatitis: verschillende soorten


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram