Belgische toeristen besmet met hepatitis A tijdens Nijlcruise

nieuws Een tiental Belgische toeristen raakte eind vorig besmet met hepatitis A tijdens een luxecruise op de Nijl in Egypte. Eén van hen moest opgenomen worden in het ziekenhuis. Ook een aantal Duitse en Franse toeristen werden besmet. Mogelijk ligt eenzelfde bron aan de oorsprong van deze besmettingen, maar die bron kon niet worden opgespoord. Geen enkel van de besmette toeristen was gevaccineerd tegen hepatitis A.

Vaccinatie tegen hepatitis A is absoluut aangeraden voor alle reizigers, ongeacht de reisduur (dus zelfs maar voor een zeer korte trip) naar Afrika (ook Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte), Latijns-Amerika, Azië (ook het Nabije Oosten). Voor gebieden met intermediair risico voor hepatitis A (de Caraïben, Oost- en Zuid-Europa) is vaccinatie aangewezen indien de reis in twijfelachtige hygiënische omstandigheden verloopt. Hoewel het risico hier gemiddeld lager is, is het aantal reizigers naar deze gebieden zeer groot, zodat een substantieel aantal importgevallen van hepatitis A bij deze categorie reizigers te vinden is. Hepatitis A is bijvoorbeeld bij reizigers naar Zuid-Europa mogelijk naar aanleiding van het eten van rauwe vis of oesters; er zijn clusters van hepatitis A beschreven naar aanleiding van besmetting van een sinaasappelpersapparaat. Frequente reizigers moeten dan ook zeker overwegen om geïmmuniseerd te zijn tegen hepatitis A.

Lees ook: Hepatitis: verschillende soorten


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram