Wat zijn de vroege symptomen van een hartaanval?

dossier

Terwijl sommige hartaanvallen plotseling en heftig optreden, beginnen en verlopen andere veel discreter. In beide gevallen is het niet altijd gemakkelijk om te begrijpen wat er gebeurt. Het is dus belangrijk om de eerste tekenen van een infarct te herkennen. In ongeveer twee op de drie gevallen ervaren patiënten de symptomen uren, dagen of zelfs weken van tevoren. Wat zijn de waarschuwingssignalen van een hartaanval?

Lees ook: Hartinfarct: herken de signalen

Lees ook: Hoe kan je ongemerkt een hartaanval hebben?

Voortekenen van een hartaanval

De eerste symptomen kunnen mild zijn en in golven opkomen, maar worden na verloop van tijd erger. Deze waarschuwingssignalen zijn voornamelijk pijn of ongemak op de borst, kortademigheid (dyspneu) of toenemende vermoeidheid. Ze kunnen opduiken in de uren, dagen of weken voor de hartaanval. Hier is waar je op moet letten:

  1. Ongemak of pijn op de borst zou een waarschuwingsteken zijn. De pijn kan langer dan een paar minuten duren, verdwijnen en dan weer verschijnen. Doorgaans gaat het om een drukkende, knijpende of uitstralende pijn.
  2. Kortademigheid of gebrek aan uithoudingsvermogen zijn ook belangrijke waarschuwingssignalen van een myocardinfarct. Dit enkele dagen of zelfs weken voor de hartaanval optreden, met of zonder pijn op de borst.
  3. Ongewone en toenemende vermoeidheid is een symptoom dat vooral vrouwen treft.
  4. In de uren voorafgaand aan de hartaanval kan pijn of ongemak optreden in andere delen van het lichaam: een of beide armen, de rug, de nek, de kaak of de maag.
  5. Andere, minder voor de hand liggende symptomen kunnen ook wijzen op een dreigende hartaanval: koud zweet, misselijkheid, brandend maagzuur, duizeligheid (vertigo), hartkloppingen.

Lees ook: Hoe herken je een hartstilstand?

Symptomen verschillen tussen mannen en vrouwen

Getty_pijn_arm_vrouw_2023.jpg

© Getty Images

Net als bij mannen is een van de meest voorkomende symptomen van een hartaanval bij vrouwen pijn of ongemak op de borst (angina pectoris). Vrouwen ervaren echter ook andere symptomen die over het algemeen minder snel met een hartaanval worden geassocieerd: kortademigheid, misselijkheid of braken en rug- of kaakpijn. 

Vrouwen melden bovendien vaak ongewone vermoeidheid in de weken voorafgaand aan een hartaanval. En bijna de helft van de patiënten heeft last van slaapproblemen vóór de aanval. Ze kunnen moeite hebben om in slaap te vallen, midden in de nacht wakker worden of zich uitgeput voelen ondanks dat ze voldoende slaap krijgen.

Lees ook: 8 mogelijke symptomen van een hartaanval bij vrouwen

Wat doen bij een hartaanval?

Wie deze symptomen ervaart, kan zich beter preventief laten onderzoeken. Zakt iemand voor jou in elkaar? Bel dan onmiddellijk de hulpdiensten, en start met reanimatie indien nodig. Snel handelen kan levens redden, dus elke minuut telt. 

Lees ook: Hoe moet je iemand reanimeren?

Lees ook: Gebruik van automatische externe defibrillator (AED) bij hartstilstand redt levens

Bronnen:
https://www.hartstichting.nl
https://www.heart.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram