Jonge vrouwen sterven vaker na een hartinfarct

123-txt-myocardinfarct-03-16.jpg

nieuws Vrouwen jonger dan 65 jaar hebben een hogere kans op sterfte na een hartinfarct dan jonge mannen. Dit blijkt uit een groot onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen bij meer dan 6.000 patiënten met een hartinfarct.

Vrouwen jonger dan 65 jaar hebben meer dan tweemaal zoveel kans om te overlijden na een hartinfarct dan mannen. Een hartinfarct, en dan vooral een zogenaamd hartinfarct met ST elevatie (STEMI) behoort tot de meest gevaarlijke vormen van een hartaandoening. Jonge vrouwen lopen minder risico op een slechte uitkomst dan jonge mannen, maar hebben toch een hogere sterftekans na een STEMI. Dit verschil is niet aanwezig bij oude vrouwen en mannen. Waarom dit zo is, is niet bekend.

Wel blijkt uit het onderzoek dat bij jonge vrouwen vaker spontane scheurvorming in de bloedvaten rond het hart optreedt als oorzaak van STEMI dan bij jonge mannen. Bij deze aandoening kan de bloeddoorstroming minder vaak hersteld worden.
Ook blijken vrouwen die op jongere leeftijd hun eerste menstruatie hebben, een grotere kans te hebben om een hartinfarct op jongere leeftijd te krijgen. Dit lijkt een nieuwe aanwijzing dat hormonale factoren bij vrouwen van belang zijn voor het krijgen van een hartinfarct.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram