Betere zorg diabetespatiënt voorkomt hartaanval

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Betere zorg voor diabetespatiënten kan jaarlijks 1500 hartaanvallen en beroertes voorkomen. Bovendien kan het aantal mensen dat diabetes krijgt, jaarlijks met 1900 omlaag door een nationale aanpak met effectieve maatregelen gericht op gewichtsvermindering. Dat zegt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In 2025 telt Nederland ongeveer een miljoen mensen met diabetes. Veel van deze patiënten krijgen vroeg of laat ernstige complicaties zoals een hartaanval of beroerte. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om de toekomstige ziektelast zoveel mogelijk te beperken. Het RIVM onderzoek toont aan, dat het verwachte aantal hartaanvallen en beroertes bij diabetespatiënten met 8% daalt, als de richtlijnen beter worden nageleefd. Vooral de behandeling van hoog cholesterol en hoge bloeddruk kan beter. Er zijn nu te veel patiënten die geen medicijnen krijgen, terwijl dat volgens de richtlijnen van de huisartsen wel zou moeten. De berekende gezondheidswinst wordt alleen gehaald als patiënten de voorgeschreven medicijnen ook daadwerkelijk voor lange tijd gebruiken.
Het aantal mensen dat diabetes krijgt, kan met 2% omlaag door een nationale aanpak van overgewicht. Dit lijkt weinig maar scheelt toch 1900 nieuwe patiënten per jaar. Afvallen is moeilijk, maar wel de beste manier om diabetes te voorkomen. Nederland moet daarom blijven investeren in de zoektocht naar effectieve methoden om gezonde voeding en voldoende beweging te stimuleren.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram