Ploegwerk maakt gespannen en dik

Laatst bijgewerkt: juni 2021

nieuws Mensen die in ploegen werken hebben verhoogde gehaltes stresshormonen (cortisol). Dat verhoogt het risico op overgewicht en op hart- en vaatziekten. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Rotterdam in het vakblad Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

De onderzoekers vergeleken het cortisolgehalte in hoofdharen van 33 arbeiders in een textielfabriek die in ploegen werkten met die van 89 werknemers met een negen-tot-vijf baan. De hoeveelheid cortisol in hoofdhaar geldt als een maat voor de cortisolsecretie in de laatste 3 maanden. Vooral bij de ploegwerkers onder de 40 jaar bleek er een verhoogd cortisolgehalte. In deze groep bleek er ook een verband te bestaan tussen het cortisolgehalte en de BMI. De BMI van de jongere ploegendienstwerkers was aanzienlijk hoger (27,2 kg/m2) dan die van de dagwerkers (23,7 kg/m2).

Eerder onderzoek maakte al duidelijk dat werken in ploegendiensten het dagritme van cortisol verstoort en dat het een verhoogd risico op overgewicht, hypertensie, hyperlipidemie en insulineresistentie met zich meebrengt. En dus de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2011; DOI: 10.1210/jc.2011-1551
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram