Meer stress = meer kans op een hartaanval

nieuws Het lijkt een logisch gevolg, maar sinds kort is het ook wetenschappelijk bewezen: wie meer stress heeft op z'n werk, loopt tot 23 procent meer kans om geveld te worden door een hartaanval.

Vooral mensen die een stressvol beroep uitoefenen én weinig beslissingsmacht hebben over hun werk, lopen het meeste risico op een hartfalen, aldus onderzoek van de University College Londen bij meer dan 200.000 mensen uit 7 Europese landen.

Arbeider vs. piloot

Deze vorm van stress – omwille van hoge verwachtingen en weinig eigen beslissingsmacht – komt voor bij alle lagen van de bevolking, ongeacht leeftijd, origine, beroep, goed- of slechtbetaalde werknemers. Professor Andrew Steptoe verduidelijkt: "Wie denkt dat enkel de arbeider, werkend aan de lopende band, wordt getroffen, heeft het grondig verkeerd. Zelfs een arts kan het gevoel hebben dat hij weinig controle heeft over de snelheid van zijn werkproces, terwijl de verwachtingen en de druk een pak hoger liggen."

Idem met piloten: de uren die zij moeten presteren zijn hoog, een fout maken is niet toegelaten én ze zijn volledig afhankelijk van zaken die buiten hun wil om liggen, zoals het weer, vliegschema's, andere toestellen en maatschappijen, luchthavenautoriteiten enzovoort.

Lees ook:

Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram