Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Mannen kunnen écht zieker zijn van de griep dan vrouwen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Het is mogelijk dat mannen niet alleen kleinzerig zijn als ze dood lijken te gaan aan een griepje, maar dat ze ook effectief meer last hebben van het griepvirus. Dat is althans wat een onderzoek van de Britse Johns Hopkins Universiteit lijkt aan te tonen.

Volgens professor Sabra Klein, die meewerkte aan het onderzoek, hebben oestrogenen een negatieve invloed op de manier waarin het griepvirus zich vermenigvuldigt. Dat is goed nieuws voor vrouwen, want hoe minder kopieën van een virus, hoe minder ziek je bent en hoe minder kans je hebt om de ziekte te verspreiden. Maar voor mannen is het dus minder leuk.

De onderzoekers verzamelden voor hun onderzoek cellen uit de neus van zowel mannen als vrouwen, het type cellen dat het eerst getroffen wordt door het griepvirus. Die cellen werden blootgesteld aan een combinatie van oestrogenen. Vooral de neuscellen van vrouwen bleken beter weerstand te bieden aan het griepvirus, zelfs wanneer de mannenlijke neuscellen ook behandeld werden met oestrogeen. Vooral vrouwen bleken dus baat te hebben bij deze behandeling.

De onderzoekers hopen dat ze de rol van oestrogenen als bescherming tegen het griepvirus verder kunnen onderzoeken. "Andere studies hebben duidelijk gemaakt dat oestrogenen ook antivirale eigenschappen hebben tegen HIV, ebola en hepatitis", zegt Sabra Klein aan de website Science Daily. Tot nu toe werden oestrogenen vooral gebruikt in de behandeling tegen onvruchtbaarheid of menopauzeklachten.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160115_02069520


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram