Voor jou gelezen op De Standaard

Helft Belgen laat zich nooit inenten tegen griep

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Ruim de helft van de Belgen laat zich nooit inenten tegen griep. Dat blijkt uit een enquête bij meer dan duizend landgenoten. Nochtans is een vaccin het enige middel tegen groep dat werkt.

Bijna één Belg op de twee (45 pct) denkt verkeerdelijk dat griep met antibiotica kan worden behandeld, ondanks de sensibiliseringscampagnes die regelmatig georganiseerd worden rond deze kwestie. Een meerderheid van de burgers blijkt ook het gevaar van deze ziekte en haar mogelijke complicaties te onderschatten.

Preventie
De vaststelling komt uit een enquête die in juli in opdracht van de farmaceutische firma Mylan bij 1.051 mensen gehouden werd. ‘Griep is een virale ziekte, te wijten aan een virus dat influenza heet’, brengt Patrick Lacor, hoofd van de afdeling voor infectieziekten van de dienst Interne Geneeskunde van het UZ Brussel, in herinnering. Antibiotica kunnen bacteriën doden, maar helpen niet tegen het virus. De beste manier om griep te bestrijden, blijft preventie, onder meer door vaccinatie.

Ruim de helft van de ondervraagden (51 pct) liet zich naar eigen zeggen nooit vaccineren tegen griep. Vrouwen en mensen ouder dan 65 zijn er meer toe geneigd. ‘Het vaccin is niet perfect, maar het is het enige middel waarover we beschikken’, preciseert dokter Yves Van Laethem van de dienst voor infectieziekten van het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel.

1.000 sterfgevallen
De Wereldgezondheidsorganisatie schat het wereldwijde aantal gevallen van zware griep op 3 à 5 miljoen per jaar, met een sterfte van ongeveer 10 procent, aldus Van Laethem. ‘In België zijn dat ongeveer 1.000 à 1.500 sterfgevallen per jaar’ die van ver of dichtbij verband houden met de griep en haar complicaties. Dat wist 84 procent van de ondervraagden niet.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150909_01857787


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram