Aantal griepdoden onder bejaarden doen dalen door kinderen griepprik te geven
nieuws
Een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) toont aan dat het aantal griepdoden onder bejaarden sterk zou dalen als kinderen elk jaar een griepprik krijgen. Kinderen geven het virus immers razendsnel door, ook aan volwassenen, tot het uiteindelijk de kwetsbare groep ouderen bereikt. Als de verspreiding van het virus bij de kinderen wordt afgeremd, zou dat de hele maatschappij beschermen.
Elk jaar gaan in ons land tijdens de griepepidemie meer dan 200.000 mensen met griepachtige symptomen naar de huisarts, vierduizend mensen moeten zich door de griep laten opnemen in het ziekenhuis en zo’n 470 mensen, vooral ouderen, overlijden aan de infectie. In België wordt het griepvaccin aanbevolen voor mensen ouder dan 50, mensen met chronische ziekten, zwangere vrouwen en mensen die werken in de gezondheidszorg. Recent hebben verschillende landen, waaronder de VS, Finland, Oostenrijk en Groot-Brittannië, jaarlijkse vaccinatie voor kinderen ingevoerd, en wel om twee redenen. Ten eerste omdat het aantal ziekenhuisopnames van kinderen wegens griep even hoog is als bij bejaarden. Ten tweede spelen kinderen een belangrijke rol in de verspreiding van het virus onder de bevolking. Om die reden, door kinderen op te nemen in het vaccinatieprogramma, kunnen niet-gevaccineerde personen, waaronder risicopatiënten, indirect ook worden beschermd.
De studie onderzocht meer dan 5600 vaccinatiescenario’s.
- Een zeer belangrijke bevinding uit deze studie is dat vaccinatie van kinderen de vaccinatie van volwassenen niet kan vervangen. Zelfs een scenario met een hoge vaccinatiedekking bij kinderen over een groot leeftijdsbereik, d.w.z. vaccineren van alle kinderen van 6 maanden - 18 jaar met een vaccindekking van 80%, zou niet meer dan 300 bijkomende hospitalisaties en 70 overlijdens voorkomen bij ouderen boven de 64 jaar. Door de vaccinatiedekking van alle volwassen van 50 jaar en ouder te verhogen, zouden gemiddelde zo'n 350 opnames en zo'n 60 overlijdens voorkomen worden.
- Een algemene kindervaccinatie zou even kosten-effectief zijn als andere recent ingevoerde kindervaccinaties, op voorwaarde dat de kosten van griepvaccinatie met minstens een kwart dalen. Dit kan door de vaccinatie via de Centra voor Leerlingenbegeleiding of Kind en Gezin te organiseren, en door een prijsdaling van het vaccin.
- De meest kosteneffectieve strategie voor vaccinatie van volwassenen bestaat uit het verhogen van de dekking bij verschillende leeftijdsgroepen van 50 jaar en ouder en het verminderen of zelfs stoppen van de vaccinatie bij jongere gezonde volwassenen van 15-49 jaar. Dat laatste zou echter erg nadelig zijn voor de jonge volwassenen doordat er meer zieken in deze groep zouden zijn.
- De volgende meest kosteneffectieve optie is de huidige dekking bij jonge volwassenen te behouden en ze te verhogen tot 75% bij alle volwassenen van 75 jaar en ouder.
- Er zouden besparingen te realiseren zijn indien de vaccinatie van bejaarden (=85-95 jaar) en/of jonge gezonde volwassenen wordt stopgezet en deze middelen gebruikt worden om kinderen te vaccineren. Ook hier zouden levensjaren verloren gaan bij de ouderen waardoor dit nadelige en onethische opties worden.
- Vaccinatie van zwangere vrouwen, mensen die werken in de gezondheidszorg en personen met chronische ziekten is even kosteneffectief als recent geïntroduceerde vaccins, zeker als het vaccin zonder bijkomende kost kan worden toegediend. Zelfs als de toediening van het vaccin een extra dokters bezoek zou vereisen, zouden deze opties aantrekkelijk kunnen zijn als we uitgaan van een hogere beschermingsgraad van moeder op baby en van zorgverlener op patiënt.
- De meest effectieve interventie zou zijn om alle kinderen te vaccineren en de vaccindekking bij alle volwassenen van 50 jaar en ouder te verhogen. Bij een vaccindekking van 80% bij kinderen zou deze interventie zo'n 40% van het huidige aantal hospitalisaties en sterfgevallen door influenza voorkomen, maar dit zou slechts kosteneffectief zijn als de vaccinatiekosten worden verminderd met ten minste 25%.
In een reactie op dit rapport stelde griepcommissaris prof. Marc Van Ranst zich onder meer de vraag of voldoende ouders wel bereid zijn om hun kind te laten vaccineren omdat de griepprik immers vooral bedoeld is om iemand anders te beschermen. Momenteel wordt de kwestie ook besproken binnen de Hoge Gezondheidsraad, die de regering adviseert op het vlak van vaccinaties.