Strengere reglementering voor gezondheidsclaims op levensmiddelen

nieuws Gezondheidclaims die niet wetenschappelijk bewezen zijn, zullen vanaf midden december van de markt moeten verdwijnen op basis van een Europese verordening. Het gaat om een verordening houdende vaststelling van een lijst van gezondheidsclaims die wetenschappelijk bewezen zijn en die bijgevolg voor levensmiddelen toegelaten zijn. De gezondheidsclaims werden wetenschappelijk geëvalueerd door de EFSA (de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid).

Bij de 222 toegestane gezondheidsclaims, bevinden zich onder meer:
• De vermindering van de consumptie van verzadigd vet draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed
• Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten
• Roggevezels dragen bij tot een normale darmfunctie
• Kauwgom zonder suiker draagt bij tot de instandhouding van de mineralisatie van de tanden
• Vitamine A draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen
• …

Deze "generieke" claims kunnen gebruikt worden door alle producenten op voorwaarde dat hun producten aan de ermee verband houdende gebruiksvoorwaarden voldoen.
Sommige gezondheidsclaims - vooral die op planten - worden nog nader onderzocht en zijn daarom momenteel niet opgenomen in de lijst.

Claims die niet toegestaan zijn of die niet onderzocht worden, zullen vanaf half december niet meer gebruikt mogen worden en zullen bijgevolg van de markt moeten verdwijnen.

Lees ook: Gezondheidsbeweringen van voedingsmiddelen

Lees ook: Functionele voedingsmiddelen (Functional Foods)


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram