Leef twee jaar langer dank zij het mediterrane dieet

123-olijfolie-vitE-08-15.jpg

nieuws Het volgen van een mediterraan dieet vertaalt zich in een grotere levensverwachting. En die heilzame gezondheidseffecten manifesteren zich vooral op cardiovasculair gebied.

De voordelen van een dergelijk voedingspatroon kennen we allemaal, maar een Zweeds onderzoeksteam wilde die impact graag kwantifiëren in termen van extra levensjaren (we spreken hier uiteraard van een gemiddelde over een grote populatie). De onderzoekers analyseerden de gegevens van zo’n 70.000 mannen en vrouwen die gedurende een twaaftal jaar werden gevolgd. Met geregelde tussenpozen moesten de testpersonen een zeer uitgebreid vragenformulier invullen dat betrekking had op hun levenswijze en waarbij een honderdtal van die punten specifiek over de voeding ging.
De mate waarin de principes van het mediterraan dieet werden gerespecteerd, kreeg een score gaande van 0 (nul toepassing) tot 8 (volledige toepassing). Volgende voedingsgewoontes waren bepalend bij die quotering: de consumptie van fruit en groenten, peulvruchten en oliehoudende producten, granen, melkproducten, rood vlees, olijf- of koolzaadolie, alchohol …

Dr. Maryvonne Pierre-Nicolas (Journal international de médecine) geeft uitleg bij de resultaten: ‘elke verhoging van de score met een punt, kan worden geassocieerd met drie extra levensmaanden, en het totaal tussen beide extremen bedraagt twee jaar. Bij de personen met de hoogste score is de sterfte door cardiovasculaire aandoeningen verminderd met 41%, de sterfte door kanker met 10%. Bij rokers blijkt het verband zelfs nog sterker te zijn.’
Wat kunnen we daaruit besluiten? ’Deze studie laat toe om de effecten van het mediterraan dieet uit te drukken in termen van extra levensverwachting, en die uiten zich vooral in een gereduceerd sterftecijfer ten gevolge van cardiovasculaire aandoeningen. De belangrijkste biologische mechanismen die aan de basis liggen van deze weldadige effecten zijn de antioxidanten waaraan de mediterrane voeding rijk is, en de ontstekingswerende eigenschappen die ze heeft.

bron: European Journal of Epidemiology (www.springer.com/public+health/epidemiology/journal/10654)

Laatst bijgewerkt: augustus 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram