Groente en fruit is veilig

nieuws Recent verschenen ook bij ons in de kranten berichten over schadelijke hoeveelheden pesticiden op groente en fruit. Volgens deze berichten zou het eten van groenten en fruit je hormoonhuishouding verstoren en zou je er onvruchtbaar van worden. Je zou ook meer kans hebben op chronische ziektes, overgewicht en diabetes door chemische bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. Dat beweert het Pesticide Action Network (PAN), een groep van internationale milieuorganisaties.

Volgens het Nederlandse Voedingscentrum is dit echter complete onzin. “Het aantal bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit is zo laag dat het geen gezondheidsrisico oplevert. Zelfs als je eens een appel eet met teveel bestrijdingsmiddel, dan voert je lichaam dat gewoon af. Bovendien worden groente en fruit goed gecontroleerd op bestrijdingsmiddelen.”

In 2011 controleerde de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) 4062 partijen groente en fruit op de Nederlandse markt op bestrijdingsmiddelen. Bij 28 partijen afkomstig uit het buitenland werd de gezondheidsnorm overschreden. De meeste hiervan zijn tijdig van de markt gehaald. Bij geen enkele partij van Nederlandse bodem werd een overschrijding van de gezondheidsnorm gevonden. Geen enkele overschrijding vormde een serieus gevaar voor de gezondheid.
Wetenschappers maken zich veel meer zorgen over ons ongezonde eetpatroon, zo blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder Nederlandse wetenschappers. Hieronder verstaan ze te vet eten, en het te weinig eten van groente en fruit. De aanwezigheid van restjes bestrijdingsmiddelen in groente en fruit is volgens de ondervraagde wetenschappers een verwaarloosbaar risico. De voordelen van het eten van groente en fruit zijn ontelbare malen groter dan de eventuele risico’s van bestrijdingsmiddelen die erin zouden kunnen voorkomen.

Ook het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez) reageerde op deze persberichten. De actieve voedingsdriehoek raadt aan om dagelijks 2 tot 3 stukken fruit en 300 g groenten te eten. Ze zijn namelijk een belangrijke bron van vitaminen, mineralen, voedingsvezels en andere stoffen die een positief effect hebben op onze gezondheid.

Ook als consument kan je iets doen om de inname te beperken, we geven enkele tips:
• Was groenten en fruit vóór consumptie steeds onder stromend water
• Schillen vormt een extra voorzorgsmaatregel, maar weet dat daarmee ook een gedeelte van de voedingsstoffen en vezels verloren gaat
• Wissel af tussen verschillende groenten en fruit, zowel qua soort als qua herkomst
• Kies voor bio als je kan (bioteelt maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen)
• Kies voor groenten en fruit van het seizoen.


Laatst bijgewerkt: juni 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram