Geen bewijs dat biologisch eten gezonder is

nieuws Biologisch geteelde voeding is niet gezonder dan gewone voeding. Dat besluiten Amerikaanse onderzoekers die de beschikbare wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp analyseerden. Het onderzoek verscheen in de Annals of Internal Medicine. Het onderzoek bekeek ruim 230 studies over o.m. groenten en fruit, eieren, zuivelproducten en vlees.

De onderzoekers zeggen niet dat biologische voeding ongezond of minder gezond zou zijn, alleen dat er geen bewijs bestaat dat het gezonder zou zijn. Bovendien stippen ze aan dat de geanalyseerde onderzoeken allemaal van korte duur waren, zodat geen uitspraak mogelijk is over de eventuele effecten van biologische voeding over een periode van meer dan 2 jaar.

• Biologische voeding bevat niet meer vitamines, eiwitten, vetten enz. dan conventionele voeding. Het enige mineraal dat wel meer voorkomt in biologische voeding is fosfor. Maar omdat slechts heel weinig mensen een fosfortekort hebben, is dit irrelevant.

• Biologische voeding bevat gemiddeld minder (sporen van) pesticiden. Volgens de onderzoekers kan ook biologische voeding residuen van pesticiden bevatten, terwijl omgekeerd de sporen van pesticiden in conventionele voeding te laag zijn om schadelijk te zijn. In slechts 3 van de 237 studies werden meer bestrijdingsmiddelen aangetroffen dan toegelaten in de Europese Unie.

• Wanneer in biologisch vlees (varkens en kippen) bacteriën werden aangetroffen, waren die minder vaak resistent tegen antibiotica.

• In de studies die het effect van biologische voeding op aandoeningen zoals eczema en astma vergeleken met gewone voeding, werden geen verschillen vastgesteld.

bron: Annals of Internal Medicine

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie
Pfizer

U bent minimum 12 weken geleden bevallen ? U geeft uw baby borstvoeding en stemt ermee in om die tijdelijk te onderbreken (4 - 5 dagen) ? Dan zoeken we jou !

Check hier hoe je kan bijdragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram