De vezel top 5: zo krijg je voldoende vezels in je lijf

nieuws Veel vezels eten is gezond. Sommige vezels hebben een gunstig effect op je cholesterolgehalte. Daarmee verklein je het risico op hart- en vaatziekten. Vezels uit granen lijken het risico op diabetes type 2 te verkleinen. Vezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze zetten je maag en darmen flink aan het werk. Omdat ze niet of slecht verteerbaar zijn, geven ze je een vol gevoel. Dat is erg belangrijk, want doordat je geen trek meer hebt, eet je niet te veel en heb je minder de neiging om te gaan snoepen. Dus met het eten van voldoende vezels is het gemakkelijker om een gezond gewicht te krijgen of te houden.

Waar zitten ze in en hoe krijg je er voldoende van binnen? Voedingsvezels haal je vooral uit brood, ontbijtgranen, peulvruchten, groente, fruit, aardappelen en noten. Voor een volwassen persoon is het goed om 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen. Vijf tips van het Voedingscentrum over voedingsvezels.

Tip 1: Kies vaker voor volkorenproducten
Kies bij brood vooral volkorenbrood en als je pasta eet, neem dan volkorenpasta. Daar zitten meer vezels in dan andere soorten brood en pasta. Zilvervliesrijst bevat ook meer vezels dan andere rijstsoorten.

Tip 2: Varieer tijdens het ontbijt
Naast volkorenbrood kan je ook kiezen voor yoghurt met vezelrijke ontbijtgranen zoals muesli of all bran. Of wat dacht je van een keertje een snee roggebrood? Met groente of fruit op brood kan je ook variëren. Je krijgt dan extra vezels binnen.

Tip 3: Variëer met salade
Met sla alleen maak je nog geen salade. Voeg er bijvoorbeeld vleestomaten, komkommer of paprika aan toe. Dan ben je al goed bezig. Met gekookte volkorenpasta er doorheen wordt de salade een goede lunchmaaltijd.

Tip 4: Eet veel groente en fruit
Het is bekend dat in groente en fruit veel vitamines en mineralen zitten. Maar wist je al dat er ook veel vezels in zitten? Je kan er dus eigenlijk nooit genoeg van eten. Neem daarom bijvoorbeeld snacktomaatjes, minikomkommer of gewoon een lekkere appel als tussendoor.

Tip 5: Neem ouderwets lekkere peulvruchten of zemelen
Er zijn veel producten die we vaker op het menu kunnen zetten om zo meer vezels binnen te krijgen. Zet eens peulvruchten als bruine bonen, kapucijners of linzen op tafel. Deze oude, vertrouwde peulvruchten zijn vezelrijk en bevatten daarnaast veel eiwitten. Als onderdeel van het ontbijt of het nagerecht kan je ook zemelen kiezen. Deze stukjes van granen zijn rijk aan voedingsvezels en kunnen prima in de yoghurt.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram