Biologische voedingsmiddelen niet voedzamer dan gewone producten

nieuws Na een kritische analyse van 50.000 onderzoeken en 162 relevante artikelen concluderen Britse onderzoekers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine (gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition) dat er geen bewijs is dat de voedingsstoffen in biologische producten anders of superieur zijn aan die in gangbaar geproduceerde voeding.

Dit geldt zowel voor groenten en fruit als voor biologische eieren, vlees en melkprodukten). Het onderzoek beperkte zich tot de voedingssamenstelling en keek niet naar resten van pesticiden en doet ook geen uitspraak over smaak en dergelijke.

Biologische en niet-biologische voedingsmidelen bleken vergelijkbaar in voedingssamenstelling. Voor 10 van de 13 geanalyseerde voedingscategorieën waren er geen belangrijke verschillen in voedingssamenstelling tussen de productiemethoden. Verschillen die zijn aangetroffen waren waarschijnlijk veroorzaakt door verschillen tussen kunstmest gebruik en rijpheid bij de oogst en het is onwaarschijnlijk dat de consumptie enig gezondheidsvoordeel zou bieden.
Het volledige rapport kan gedownload worden op:
www.food.gov.uk/news/newsarchive/2009/jul/organic

In een reactie betwist Bioform dat de Vlaamse biosector vertegenwoordigt, de resultaten van het Brits onderzoek.
Ten eerste hebben de Britse onderzoekers ten onrechte een groot aantal studies die wel degelijk verschillen aantonen, geweerd uit hun analyse omdat ze zogezegd niet zouden beantwoorden aan de vereiste wetenschappelijke criteria. Ook een grootschalig Europees onderzoek dat recent werd afgerond, werd niet weerhouden. Uit dit onderzoek zou blijken dat biovoeding wel degelijk voedzamer is:
• in biologische voeding worden hogere gehaltes aan gezondheidsbevorderende inhoudsstoffen (bijv. antioxidanten, vitaminen, glyco-insolaten) aangetroffen
• in biologische voeding worden lagere gehaltes aan ongewenste inhoudstoffen (bijv. myco-toxines, glyco-alkaloïden, cadmium en nikkel) aangetroffen. Bovendien werd in biologische melk en zuivelproducten een hoger gehalte aan vetzuren zoals CLA en Omega-3 aangetroffen (van 10 tot 60% hoger). In biologische bladgroenten en fruit werden hogere gehaltes vitamine C (soms tot 90 %) aangetroffen.
Volgens Bioform zouden ook de Britse onderzoekers wel degelijk verschillen in voedingswaarde hebben vastgesteld tussen bioproducten en conventionele producten, maar die verschillen zijn volgens het Brits onderzoek niet relevant voor de consument.
Tenslotte betreurt Bioform dat geen rekening wordt gehouden met pesticiden en dergelijke.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram