9 snacks die gezond lijken, maar dat eigenlijk niet zijn

123-av_smoothie_ vrouw.jpg

dossier

Hier op de redactie eten we graag en als dat ook nog eens gezond is, is dat alleen maar mooi meegenomen. Maar als je écht een lichte, gezonde snack wilt, kies je maar beter niet voor een van de onderstaande opties. Die lijken misschien gezond, maar zijn dat eigenlijk niet. 

1. Granola
Niks beters dan wat granola ‘s ochtends. Oké, behalve misschien donuts. Of een eitje. Koffiekoeken kunnen er ook wel altijd in. Soit, we wijken af. Granola is ook echt lekker, maar helaas niet heel erg gezond.

Het hangt natuurlijk van de soort af en of je ‘m zelf maakt of niet, maar in de meeste kant-en-klare granola zit veel suiker. Wil je minder of geen suiker eten, dan kun je beter losse muesli (zonder suiker) of havermout in je yoghurt doen.

Tip: wil je de havermout wat krokanter? Rooster hem dan in een pan met eventueel wat honing.

2. Smoothies
Yoghurtdrankjes lijken gezond, maar ze bevatten ook vaak meer suiker dan je zou verwachten. Ben je op dieet, koop dan liever een versgeperst sapje; daar zitten ook vaak al (fruit)suikers in, maar geen toegevoegde suiker. Of nog beter: maak zelf een smoothie met magere yoghurt en vers fruit.

3. Meergranenmuffins
Het woord zegt het zelf: meer granen, dat kan niet anders dan gezond zijn toch?  Feit is: het is en blijft een muffin die met witte bloem, suiker en boter gemaakt wordt. Heerlijk, maar niet ideaal als je gezond wilt eten.

4. Cruesli
Cruesli lijkt healthy, maar bevat – opnieuw – veel suiker en andere toevoegingen. In 1 portie cruesli zitten vaak al 200 calorieën; bij dezelfde portie muesli is dat 120. Wil je minder suiker eten, koop dan muesli met veel granen en zaden en weinig glucose/fructose.

5. Wraps
Wraps lijken vaak een lichter alternatief voor bijvoorbeeld een sandwich, maar 1 ongevulde wrap bevat al bijna 200 calorieën. Meergranenwraps bevatten zelfs meer calorieën dan een bruine boterham (80 calorieën).

6. Kant-en-klare vegaburgers
Groenteburgers klinken erg gezond, want er zitten groentjes in, toch? De kant-en-klare variant in de supermarkt zit echter vaak vol met ingrediënten waarvan je de naam amper kunt uitspreken. Ze bevatten vaak ook véél zout en smaakversterkers. Check het ingrediëntenlijstje: hoe korter en duidelijker, hoe beter. Tip: maak je eigen burgers, dan weet je precies wat erin zit.

7. Lightdrankjes
Lightdrankjes zoals cola zero, bevatten misschien geen calorieën, maar wel allerlei toevoegingen om het drankje lekker zoet te maken, zoals aspartaam. De meningen zijn  verdeeld, maar echt gezond is die toevoeging natuurlijk niet. Drink – als je erop wil letten – liever water met limoen en munt, ga voor ongezoete thee of een bruiswatertje.

8. Bagels
Op de een of andere manier denken veel mensen dat bagels, zeker de meergranenvariant, gezonder zijn dan gewone broodjes. Maar of je ze nu met sla belegt of niet: een bagel bevat zonder beleg al tussen de 300 en 400 calorieën. Ter vergelijking: een bruine pistolet bevat er 135.

9. ‘Gezonde’ zoutjes
‘s Avonds in de zetel wil je vaak iets om te knabbelen en om het toch wat gezond te houden ga je voor zoutjes in plaats van chips. Ook in hartige zoute snacks zitten echter vaak onnoemelijk veel calorieën. Een portie (60 gram) kroepoek: 310 kcal. Portie Japanse mix: 250 kcal. Ter info: in dezelfde portie Naturel Chips zitten 320 kcal.

Auteur: Lesley Dewilde


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram