Sibutramine (Reductil®) mag niet meer verkocht worden

nieuws Het vermageringsmiddel sibutramine (Reductil®) mag in België niet meer verkocht worden. Artsen wordt gevraagd het product niet langer voor te schrijven, apothekers wordt gevraagd het niet meer af te leveren. Patiënten die nog sibutramine nemen worden er op gewezen dat ze het product mogen stoppen, en ze worden gevraagd naar hun arts te gaan om andere behandelingsopties te bespreken.
Sibutramine was beschikbaar sinds 2001 als aanvullende behandeling in het kader van een programma voor gewichtsbeheersing bij obese patiënten (body mass index of BMI > 30 kg/m2), of bij patiënten met overgewicht (BMI > 27 kg/m2) in aanwezigheid van risicofactoren zoals type 2-diabetes.

Aanleiding voor het verbod zijn studies waaruit blijkt dat het geneesmiddel het risico op hartaandoeningen verhoogt.
Op basis hiervan, en rekening houdende met het feit dat het gewichtsverlies met sibutramine gering is en mogelijk niet behouden wordt na stoppen ervan, heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap aanbevolen om het middel van de markt te halen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram