Waarom vrouwen langer leven dan mannen

123-tek-chromos-genet-mat-170-06.jpg

nieuws Het mysterie dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen, is kortgeleden al deels opgelost: de mutaties in de energiecentrales (mitochondriën) van onze cellen hebben alleen bij mannen effect op het verouderingsproces.

Onderzoekers aan de Tokyo Medical & Dental University stellen nu dat het minder snel verouderende immuunsysteem van vrouwen ook kan bijdragen aan hun gemiddeld langere levensduur. De wetenschappers bestudeerden het bloed van gezonde vrijwilligers tussen de 20 en 90 jaar oud. Bij de mannen én de vrouwen nam het aantal witte bloedcellen af naarmate zij ouder werden. Evenals het aantal neutrofielen, een specifiek type van die witte bloedcellen dat het voornamelijk opnemt tegen bacteriën. Een ander type witte bloedcellen, de lymfocyten, namen af bij mannen maar namen toe bij vrouwen naarmate zij ouder werden. Jongere mannen hebben in het algemeen meer van die lymfocyten dan vrouwen van dezelfde leeftijd dus eigenlijk wordt het aantal bij het ouder worden steeds meer gelijk. Tenslotte was er bij de mannen ook een leeftijdgerelateerde afname te zien van rode bloedcellen, bij vrouwen was dit niet het geval.

Het veranderen van het immuunsysteem bij het ouder worden verloopt dus heel anders bij mannen dan bij vrouwen. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat vrouwen meer oestrogeen hebben dan mannen, iets wat hen tot aan de menopauze lijkt te beschermen tegen cardiovasculaire ziekten. Maar geslachtshormonen hebben ook invloed op het immuunsysteem, en dan met name op bepaalde typen lymfocyten.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram