Lustpil verhoogt vrouwelijk libido

123-koppel-blij-170_08.jpg

nieuws Een combinatiepreparaat met testosteron en een PDE-5-remmer verhoogt het vrouwelijk libido. Datzelfde geldt voor vrouwen die testosteron kregen in combinatie met een 5HT1a-agonist. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

Seksuele disfunctie komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Onderzoekers van het Nederlandse bedrijf Emotional Brain in Almere besloten daarom het effect van testosteron in combinatie met PDE-5-remmers en 5HT1a-receptoragonisten te onderzoeken bij vrouwen. In drie verschillende publicaties beschrijven ze hoe toepassing van testosteron in combinatie met respectievelijk PDE-5-remmers en 5HT1a-receptoragonisten moet leiden tot ‘Viagra voor de vrouw’.

In deel 1 geven ze onder de titel ‘personalized sexual medicine’ uitleg over de mechanismen die een rol spelen bij een verminderd libido bij vrouwen. Dit wordt veroorzaakt door verminderde gevoeligheid van de hersenen voor seksuele prikkels of een verhoogde remming van seksuele prikkeling [J Sex Med. 2013;10:791-809]. Objectieve vaststelling van het in de DSM-V beschreven beeld van de hypoactive sexual desire disorder (HSDD) is echter lastig. De prevalentie varieert nogal per gebruikt meetinstrument. Volgens een Australisch onderzoek zou die 3-31% bedragen [Arch Sex Behav. 2013].

In deel 2 presenteren de onderzoekers een studie die is uitgevoerd onder 56 vrouwen met HSDD [J Sex Med. 2013;10:810-23], op basis van de hypothese dat testosteron en een PDE-5-remmer complementair werken. Finasteride verhoogt onder andere de vaginale doorbloeding. Sublinguale toediening van 0,5 mg testosteron zou de gevoeligheid voor seksuele prikkels in de hersenen vergroten. Tijdens een testperiode van vier weken bleek een combinatie van beide middelen het seksueel genot van vrouwen te verhogen ten opzichte van placebo.

De derde publicatie is een studie naar het effect van een enkelvoudige dosis van een 5HT1a-receptoragonist in combinatie met testosteron [J Sex Med. 2013;10:824-37]. 54 vrouwen met HSDD, die vooral last hadden van seksuele remming, deden hieraan mee. In eerder onderzoek reageerden ze goed of slecht op de combinatie testosteron + PDE-5-remmer. De vrouwen die niet reageerden op deze combinatie genoten gemiddeld meer van het vrijen als ze testosteron met een 5HT(1a)-receptoragonist gebruikten dan bij placebogebruik.

Laatst bijgewerkt: december 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram