Osteoporose na borstkanker onderschat

123-oz-borstca-02-19.jpg

nieuws Door hormonale en chemotherapie is de kans op osteoporose bij vrouwen met borstkanker vergroot. Dat bevestigt Amerikaans onderzoek. Uit het onderzoek bleek tevens dat patiënten en artsen zich daar nauwelijks van bewust zijn.

550 vrouwen van boven de 65 jaar met een geschiedenis van borstkanker werden vergeleken met 6673 vrouwen van vergelijkbare leeftijd zonder kanker. Specifieke gegevens over osteoporose, valincidenten en fracturen werden geïnventariseerd.

Daarnaast werd gekeken hoeveel consulten over osteoporose hadden plaatsgevonden met de behandelend arts. Vergeleken met vrouwen zonder kanker kwam osteoporose meer voor bij vrouwen met borstkanker; ook het aantal valincidenten in het voorafgaande jaar was bij borstkanker hoger.

Men zou vermoeden dat gesprekken met de dokter over osteoporose in de groep met borstkanker dus vaker hadden plaats gevonden, maar dat bleek niet het geval te zijn. Ook bleek uit de studie dat vrouwen met borstkanker niet nadrukkelijk was verteld dat zij door hun voorgeschiedenis een verhoogde kans op osteoporose en fracturen hadden.


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram