Minder vervanging van heup- en knieprothesen na menopauze bij hormoontherapie

nieuws Vrouwen na de menopauze die een heup- of knieprothese krijgen, en die gedurende minstens zes maanden een hormonenkuur volgen, hebben tot 40 percent minder kans dat die prothese vervroegd moet vervangen worden. Dat blijkt uit een Britse studie gepubliceerd in de Annals of the Rheumatic Diseases.

De studie onderzocht gegevens van ruim 10.000 vrouwen met een heup- of knieprothese, waarvan ongeveer een derde een hormonenkuur had gevolgd en twee derde niet. Bij ongeveer 2 percent daarvan moest de prothese binnen de drie jaar worden vervangen omwille van ontstekingsproblemen. Bij vrouwen die na de operatie gedurende 6 maanden een hormonenkuur volgden, lag de kans op vervangen bijna 40 percent lager dan bij de vrouwen die geen kuur hadden gevolgd. Bij een kuur van meer dan één jaar was de kans op vervanging ruim 50 percent lager. Een hormonenkuur voor de operatie had geen effect op het al dan niet vervangen van de prothese.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram